HRDoktor

ADHD szindrómások a munkában

2018. szeptember 03. - hrdoktor

A tudomány csak a legutóbbi években fedezte fel a figyelemhiányos hiperaktivitás, angol nevének rövidítéséből az ADHD jelenségét. Elsősorban iskolások esetében vizsgálták, és jóval később kezdtek el foglalkozni a felnőtt ADHD-sek sajátosságaival. Pedig ez az állapot szempont lehet az érintettek pályaválasztásában, befolyásolhatja munkahelyi beilleszkedésüket, teljesítményüket.

hrdoktor-adhd-1.jpeg

Mi az az ADHD?

A figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD - attention deficit hyperactivity disorder) nem tanult viselkedési mód, de nem is betegség, hanem egy neurobiológiai hátterű, az agy (a tervezés, szervezés, a motoros kivitelezés és a motiváció irányításáért felelős) prefrontális kérgének sajátos működéséből adódó állapot. Magyar szakértők a figyelem-, mozgás- és tanulási zavar rövidítéséből fimotaságnak is nevezik ezt a tünetegyüttest. Gyermekkorban kezdődnek a tünetei, leginkább az iskolai előmenetelben okoz gondokat, de felnőttkorban is megfigyelhetők egyes jellegzetességei. 

Magyarországon mintegy hétezer a diagnosztizált ADHD-s gyermekek száma, jellemzően a fiúk között gyakoribb. Számosan lehetnek, akik nem jutnak el a diagnózisig, így nem is kapják meg azt a figyelmet és kezelést, amit az állapotuk igényelne. Arról pedig még kevesebb adattal rendelkezünk, hogy hány érintett van a felnőttek között.

Az ADHD gyermekkori tünetei

Az ADHD tünetei három alapcsoportba sorolhatók: probléma a figyelem fenntartásával vagy koncentrálásával, impulzivitás, vagyis hirtelenség, szertelenség, gondolkodás nélküli cselekvés, túlságosan sok mozgás. Jellemző még az öntörvényűség, vagyis a szabályokkal, utasításokkal szembeni ellenállás is. Bár általában a hiperaktivitást tartják a legjellemzőbb tünetének, a köznapi szóhasználat ezen a néven ismeri, de a nagy mozgásigénynél fontosabb és adott esetben veszélyesebb lehet az impulzivitás, a cselekvések kontrollálatlansága. A gyerek ugyanis az őt érő ingerekre azonnal, gondolkodás nélkül reagál, például meglát valamit az út túloldalán, azonnal fut oda, így könnyen érheti baleset. Az ADHD gyakran társul diszlexiával, diszgráfiával is.

Az ADHD diagnózisát akkor állítják fel, ha – a gyermek kortársainak átlagos jellemzőivel összevetve - a figyelemzavarra, a túlzott mozgásigényre illetve az impulzivitásra utaló tünetek közül több is tartósan, legalább fél éve megfigyelhető. Tünetnek számíthat többek között az ún. pattogó figyelem, a csapongó érdeklődés, a figyelem szétszórtsága, a részletek figyelmen kívül hagyása, a gondatlan munka, a gyorsan változó észlelés, a végiggondolatlan, túl gyors reagálás, a verbális utasítások meg nem értése, az időérzék, a tervszerűség, a kitartó feladattudat hiánya.

A túlzott mozgásigényt jelzi a fészkelődés, a túlmozgás, ha képtelen egy helyben maradni, a túl sok beszéd. Az impulzivitásra utal például, ha más szavába vág, válaszol már a kérdés kimondása előtt, nem bírja a várakozást, meggondolatlan megjegyzései vannak. Gyanú esetén szakemberhez kell fordulni, hiszen a gyermeknek szakszerű segítségre, viselkedésterápiára és egyes esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szüksége. 

Az ADHD felnőttkori jellegzetességei

ADHD-sekkel bármelyik cégnél, szervezetnél találkozhatunk. A gyermekkori tünetek közül megmaradhat a rosszabb koncentrálóképesség, szétszórtság, a rossz időbeosztás és az előrelátó tervezés hiánya, az impulzív viselkedés, a túl nagy mozgásigény, ami energikusságban, lendületességben, bőbeszédűségben, de szeleburdiságban, sutaságban is megnyilvánulhat. Nemegyszer jó humorú, kreatív, nagy tehetségű emberek. Idegesítő lehet, hogy látszólag nem figyelnek a hozzá beszélőre, például rajzolnak vagy a telefonjukkal vannak elfoglalva, de később kiderül, hogy emellett megjegyezték az elhangzottakat is.

A munkatársakat zavarhatja, hogy az ADHD-sek gyakran kerülik a szemkontaktust, nem várják végig, amíg valaki beszél, sokszor felugranak a helyükről, nem követik pontosan az utasításokat, elkésnek. Ugyanakkor igen eredményesnek, hatékonynak bizonyulhatnak kreativitásuk, újszerű látásmódjuk, fáradhatatlan pörgésük, ambiciózusságuk, teljesítményorientáltságuk miatt.

hrdoktor-adhd-2.jpg

Milyen munka felel meg az ADHD-soknak leginkább?

Mivel a gyors döntés, a figyelem irányának gyors változása, a kezdeményezőkészség és a fáradhatatlan tevékenység jellemző rájuk, ezért ideális lehet az olyan munkahely, ahol megosztott figyelemre, pörgésre, nyüzsgésre, szervezésre, sok kommunikációra van szükség, ahol folyamatosan jönnek a kis feladatok, és – ez különösen fontos – szívesen, érdeklődéssel végezhetik a munkát. Jó, ha önállóak, például maguk szabhatják meg, hogy mikor tartanak munkaközi szünetet.  Kevésbé való számukra a hosszas koncentrálást, nagy türelmet igénylő, statikus, az eredményeket lassan produkáló, vagy a szigorú határidők között, jogszabályokkal, precíz nyilvántartással, számokkal végzett munka. Így például nem ajánlatos jogász, könyvelő, személyi asszisztens, rendezvényszervező, könyvtáros, terapeuta, ügyfélszolgálati ügyintéző, gépkocsivezető, gyártósori összeszerelő munkára vállalkozniuk.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1314218055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása