HRDoktor

Távmunka: egészséges vagy sem?

2017. január 12. - hrdoktor

Napjainkban egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a távmunka, egyre több helyen biztosítják az otthonról való munkavégzés lehetőségét. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket, amelyeket érdemes megfontolni a távmunka bevezetésénél és megvizsgáltuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egészségügyi szempontból.

hrdoktorblog-tavmunka-egeszseg.jpg

Szeretjük vagy nem?

Az elmúlt években még elég komoly bizalmatlanság élt a munkaadókban a távmunka lehetőségével szemben. Aggodalommal és távolságtartással kezelték a témát, elsősorban attól tartva, hogy az a munkavállalók teljesítményromlását eredményezi.

Mostanra azonban felismerték, hogy a távmunka hatékony megoldás a kollégák sikeres megtartására, ami a szakemberhiánnyal és a munkaerő-elvándorlással küzdő cégvezetők számára elsődleges jelentőségű. Ráadásul költséghatékony és családbarát módszernek is bizonyult.

Lássuk, milyen szempontokat érdemes átgondolni, mielőtt biztosítjuk kollégáink számára a távmunka lehetőségét vagy munkavállalóként aláírjuk az erre vonatkozó szerződést!

Mit jelent a távmunka?

A munkavédelmi törvény értelmében a távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel (együtt: számítástechnikai eszköz) végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.

Milyen formái vannak?

Amennyiben a távmunkavégzés bevezetése mellett döntünk, több lehetőség közül választhatunk. A rendszeres távmunkán kívül a munkavállaló végezhet részleges távmunkát, amikor a munkaidejének csak egy részét végzi távmunkában, például hétfőn és kedden bent kell lennie a munkahelyén, a hét további napjain azonban otthonról dolgozhat. Ezen kívül lehetőség van az alkalmi távmunkára is, például betegség esetén. A távmunkavégzés lehetőségének biztosítása előtt mindig gondoljuk át alaposan, hogy adott munkavállaló esetén melyik az a megoldás, amely mindenki számára a legjobb megoldást eredményezi.

Laptop, okostelefon, mobilinternet - Ki adja a munkaeszközöket?

Távmunka esetén az egyik legkényesebb kérdés, hogy ki biztosítsa a munkavégzéshez szükséges munkaeszközt, legyen szó laptopról, (okos)telefonról vagy (mobil)internetről. A távmunkához használt számítástechnikai eszközt biztosíthatja a munkáltató, de külön megállapodás alapján a munkavállaló is. Ilyen esetben azonban ne felejtsük el, hogy az eszköz használatát a munkáltatónak ún. „munkavédelmi szempontú” előzetes vizsgálatot követően írásban kell engedélyezni.

Milyenek legyenek a munkakörülmények?

Távmunkavégzés csak a munkáltató által munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített munkahelyen folytatható, amelyet a munkáltatónak bizonyos időközönként ellenőriznie is kell. Ebben az esetben vegyük figyelembe, hogy az előzetesen kijelölt munkahelyen a munkavállaló csak a munkáltató hozzájárulása alapján változtathatja meg a munkakörülményeket, még akkor is, hogyha otthonról dolgozik és adott esetben éppen lakásfelújítást tervez. Az alkalmassági vizsgálatok pedig természetesen ugyanúgy kötelezőek.

hrdoktorblog-tavmunka-egeszsegesen.jpg

Előnyök és hátrányok munkaegészségügyi szempontból

Rugalmasabb időbeosztás, csökkenő stressz, kevesebb betegszabadság

  • A távmunka rugalmasabb időbeosztást biztosít a munkavállaló részére, aki így feladatait bármely napszakban végezheti.

  • A munkába járáshoz szükséges napi közlekedés megspórolásával csökken a balesetveszély, emellett pedig a munkavállaló több szabadidőhöz jut, amit testi-lelki egészsége megőrzéséhez használhat fel (pl. sportolhat, relaxálhat, a családjával töltheti az időt).

  • A távmunkát alkalmazó vállalatok statisztikáiból kiderül, hogy a távmunkát végző munkavállalók által igénybevett betegszabadság éves szinten átlag 4-5 nappal kevesebb. Ennek oka, hogy nincs szükség betegszabadság kivételére, ha a dolgozónak enyhébb lefolyású betegsége van, vagy rövid időre mozgásában korlátozottá vált (például egy lábtörés miatt). Akkor sem kell külön szabadnapot kivenni, ha egy anya beteg gyermeke mellett szeretne maradni, hogy segítse gyógyulását.

  • Külön előny továbbá, hogy a távmunkában dolgozó alkalmazottak nem fertőzik meg sem egymást, sem munkahelyi kollégáikat. Ezzel elkerülhető a fertőző betegségek munkatársak közötti elterjedése, és az, hogy többen is egy időben essenek ki hosszú távra a munkából.

Nehezen ellenőrizhető munkakörülmények, otthoni balesetek, pszichés terhelés

  • Munkaegészségügyi szempontból problémát jelenthet azonban, hogy a gyakorlatban a munkakörülmények nem ellenőrizhetőek, azokat az alkalmassági vizsgálatot végző orvos nem ismeri és nem is tudja felmérni.

  • A távmunkát végző munkavállaló otthonában történt baleset esetén a munkáltatói felelősség elbírálása részletes kivizsgálást tesz szükségessé; pl. részesült-e a munkavállaló megfelelő munkavédelmi oktatásban, elvégezte-e a munkáltató a munkavállaló otthonának minősítését munkavédelmi szempontból, történt-e olyan módosítás, ami a munkavégzés körülményeit befolyásolja, de a munkáltató nem járult hozzá, hogyan történt a baleset, ki biztosította a balesetet okozó munkaeszközt, rendszeresen ellenőriztette-e, karbantartotta-e a munkáltató a munkaeszközt, kijelölték-e a felek a munkavállaló otthonának meghatározott részét, mint munkahelyet stb.

  • Emellett tartós, állandó távmunkavégzés esetén fokozottabb lehet a munkavállalóra nehezedő pszichés terhelés. Sok esetben nem érzi magát a csapat teljes jogú tagjának, nem tud a többiekkel bármikor személyesen kommunikálni, ritkán kap a munkájára azonnali visszajelzést, valamint kimarad a közös programokból, étkezésekből, amelyek miatt a távmunkát végző munkavállalóban elszigeteltség érzet alakulhat ki. Ez természetesen megelőzhető rendszeres, például havi 1-2 alkalommal tartott közös értekezletek, rendezvények szervezésével.

Összességében a jól szervezett és a munkáltatói háttérből megfelelően támogatott távmunkavégzés sok előnnyel járhat a munkáltató és a munkavállaló számára is.

Önnek milyenek a távmunkavégzéssel kapcsolatos tapasztalatai? Ossza meg velünk gondolatait!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8912117681

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béranyaság és Liberalizmus 2017.01.14. 10:54:45

SzűzMariska ókori Béranyaság és Liberalizmus kitalált személy szimbóluma. A sperma donorsággal, vagy klónozással született gyerekének két apja volt, Jahve és József.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.13. 08:07:55

Előfordult már olyan a magyar történelemben, hogy a munkáltató ellenőrizte az otthoni munkavégzés körülményeit?
Mennyi balesetet okozott távmunka során telefon vagy laptop?

Lamech 2017.01.13. 11:26:55

Igen, előfordult. Az én munkahelyemen kötelező auditáltatni. Cserébe viszont tényleg hagynak távmunkázni, sőt bizonyos fokig kötelező is hiszen open desk van és nincs is annyi hely az irodában, ahányan vagyunk.

Louisblog 2017.01.13. 13:09:02

Nézz 2017-es online filmeket ingyen HD minőségben! Online filmek és sorozatok ingyen magyarul:
onlinefilmek2017.blog.hu/2017/01/06/017_filmjei_online_online_filmek_teljes_filmek_film_letoltes_online_nezheto_filmek

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.13. 13:53:41

@Online Távmunkás: előfordult, már olyan egyáltalán, hogy a munkáltató engedélyezte a távmunkát? Nem nagyon hallottam ilyenről, csak ideiglenesre, "fű alatt".

Köldök_szösz 2017.01.13. 14:13:00

Egyre több? Hol van az az egyre több? Kurvára nem így van pedig nagyon leszokhatna egy csomó pöcs főnök erről a bent kell lenni fétisről.
Azt nézzék elkészül-e a munka a hátáridőre ne azt hogy én hol vagyok!

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.13. 14:28:12

@Köldök_szösz: a főnök nem tud leszokni, ez az élete, a szórakozása hogy ott áll a robot mögött, és cseszteti. A cégvezetőknek kéne ténylegesen körülnézni (nem a kisfőnökök kamuin keresztül), és rájönni hogy a kisfőnök csak viszi a pénzt, semmire sem jó, és bevezetni a távmunka lehetőségét, amivel nyer a cég, és a robot is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.13. 14:32:38

@fidesz maszop dk egykutya: Igen, de nem a magyar kkv-nál, hanem a multiknál gyakoribb.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.13. 15:09:40

@Online Távmunkás: Igen? Azt hittem fordítva, mert a kkv rugalmasabb. Multinál én nem láttam még távmunkát, csak ideigleneset.

Nazareus 2017.01.14. 00:58:25

Közel 20 éve dolgozom távmunkában (és Magyarországon). Én szeretem, bár mostanában hetente egyszer azért bemegyek dolgozni. Régebben havonta egy volt kb.

És multinál vagyok mezei alkalmazott.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.14. 21:30:39

@fidesz maszop dk egykutya: A kkv többnyire nem rugalmas, mert vezetésre alkalmatlan, mindent teljes ellenőrzés alatt tartó cégvezetők irányítják. Multiknál lazán belefér, hogy valaki otthonról dolgozik, miközben a gyerekre vigyáz otthon, ugyanúgy, mint szülés után 4 vagy 6 órában dolgozni, esetleg hetente csak 3-4 napot.

fidesz maszop dk egykutya 2017.01.15. 09:09:22

@Online Távmunkás: ahogy a multi sem rugalmas. Még azt is kőbe vésik hogy milyen márkájú processzor legyen a gépben, meg hogy mikor mit, hogy kell csinálni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.01.15. 13:14:31

@fidesz maszop dk egykutya: Igen, sok multinál vannak felesleges szabályok, viszont amikor valamiért új terméket kell gyártani vagy új szolgáltatást nyújtani, akkor rugalmasabban váltanak, mint az átlag kkv, amelyik váltás helyett többnyire becsődöl...
süti beállítások módosítása