HRDoktor

Milyen okai lehetnek a feledékenységnek?

2023. május 15. - hrdoktor

Súlyos betegség vagy egyszerű kialvatlanság is okozhat memóriazavarokat, amelyek megnehezítik a munkavállalók dolgát.

Mindenkivel előfordult már, hogy otthon felejtette a telefonját vagy a jogosítványát, esetleg elfelejtkezett egy fontos hívásról vagy meetingről. Amíg ezek egyszeri esetek, addig nem érdemelnek különösebb figyelmet, ha azonban rendszeressé válnak, akkor érdemes utánajárni, hogy mi lehet a háttérben. Munkavállalóként különösen fontos, hogy az ember biztosan számíthasson az emlékezőképességére.

hrdoktor_1_feledekenyseg.jpg

A feledékenység testi okai

A memóriazavarok hátterében számos betegség állhat, akár akut, akár krónikus problémák. Feledékenységet okozhat a bakteriális vagy vírusos eredetű agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, különböző pajzsmirigybetegségek, az epilepszia, az agyat korábban ért traumák és szinte bármilyen, az agyat károsító betegség is. De járhatnak feledékenységgel a hiánybetegségek, mint vashiányos vagy a B12-vitamin-hiányos vérszegénység. Emellett a szívelégtelenség, májelégtelenség és az anyagcsere számos betegsége is járhat memóriazavarokkal.

Idősebb korban gyakrabban fordul elő feledékenység, bár létezik a korral járó enyhe kognitív teljesítménycsökkenés jelensége, ez azonban valóban enyhe; ha ennél többről van szó, az már komolyabb szellemi hanyatlás, és nem pusztán az életkor, hanem valamilyen betegség jele lehet. Ha a tünetek fokozódnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert ez lehet az Alzheimer-kór vagy a demencia egyéb típusainak tünete is.

A feledékenység pszichés okai

A memóriazavaroknak lelki okai is bőséggel lehetnek, a leggyakoribb a stressz és a kimerültség. Különösen akkor, ha valaki hosszabb időn keresztül áll nagy nyomás alatt, romolhat meg az emlékezőtehetsége. Ha a stressz enyhül, a memóriagondok is megszűnhetnek. A depresszió és egyéb pszichés zavarok (fóbiák, pánikbetegség stb.) ugyancsak rossz hatással lehetnek az emlékezőképességre. Az alvászavar, és az ezzel járó krónikus fáradtság szintén feledékenységgel társul.

hrdoktor_2_feledekenyseg.jpg

Feledékenység a munkában

Ha azt tapasztaljuk akár magunkon, akár kollégánkon, hogy feledékennyé vált, és fontos határidők, meetingek esnek ki a fejéből, akkor többféle módon is segíthetünk neki. A legtöbb esetben valamilyen testi vagy lelki probléma, nehéz élethelyzet, stressz állhat a háttérben, ami szerencsére heteken, hónapokon belül enyhülhet. Ezért érdemes türelmesnek lenni, és az átmeneti nehéz helyzetet apróbb trükkökkel áthidalni.

Manapság már a technikai fejlődésnek köszönhetően rengeteg módja van annak, hogy emlékeztessük magunkat vagy másokat a fontos teendőkre. A telefonon, online naptárakban, közösségi médiás oldalakon mind van lehetőség emlékeztetők beállítására, amelyek a fontos események előtt egy héttel, egy nappal vagy akár egy órával is figyelmeztetnek. A közösen használt online felületeken nem is kell konkrétan megnevezni senkit, csak általában jelezni a közösségnek, hogy jelentősebb esemény közeleg. Emellett nem tolakodóan, de akár szóban vagy egy kedvesen megfogalmazott emailben is figyelmeztethetjük a munkatársunkat, hogy projektleadás vagy meeting közeleg.

A feledékenység a munkahelyen a kiégés egyik legbiztosabb jele lehet. Így, ha tartósan tapasztaljuk valakinél, akkor érdemes a kiégés egyéb tüneteire is figyelve szakember segítségét kérni. Pszichológus vagy coach, esetleg a munkahelyi HR-vezető támogatása, feladatkör vagy pozícióváltás, egy hosszabb szabadság mind pozitívan befolyásolhatja a kiégéssel küzdő munkavállaló állapotát.

A cikk a Budai Egészségközpont neurológusának közreműködésével készült el.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8418124182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása