HRDoktor

Miért mindig a szabadság idejére betegszünk le?

2017. június 19. - hrdoktor

Gondolkozott már rajta, miért lehet, hogy sokszor a szabadságunk idejére betegszünk le? Feltérképezzük az okokat és eláruljuk, mit tehet a pihenést ellehetetlenítő betegségek megelőzésére, hogy nyugodtan élvezhesse a nyári vakációt.

hrdoktorblog-betegseg-szabadsag-alatt.jpg

Amint közeledik a nyári szabadság kezdete, összesűrűsödnek az események a munkahelyen: ezt is, azt is be kell fejezni, helyettesnek feljegyzést készíteni, mindent rendbe tenni, hogy egy-két hétre itt hagyhassuk. Közben otthon is folynak az előkészületek: bevásárlás, csomagolás, oltások beszerzése, megszervezése, ki vigyáz a lakásra, háziállatokra, és így tovább. Mondogatjuk: már csak egy hét, ezt fél lábon is kibírjuk… aztán eljön a nagy nap, és mintha addig tartott volna az erőnk, holtfáradtan indulunk a mindent feledtető, pihentető, nagyon várt nyaralásra. Szörnyű balszerencsének érezzük, ha aztán ezt a felhőtlen kikapcsolódást váratlan rosszullétek, emésztési gondok, fertőzések árnyékolják be.

A „szabadidő betegség” azonban egyáltalán nem egyedi pech, hanem nagyon gyakori jelenség, sokaknak megrontja a nyaralását. Egy holland kutatás szerint a megkérdezettek 3 százalékával fordult már elő, hogy éppen a nyaralás idején sújtott le rá a betegség. Összegyűjtöttük a lehetséges okokat, amelyek a szabadság alatt megbetegedésekhez vezethetnek.

Stressz visszahatása

A feszített munkatempó okozta stressz serkenti az ún. stresszhormonok, például az adrenalin termelését, aminek ellensúlyozására a mellékvese által termelt kortizol szintje is magasabb lesz. Ha a feszített munka, tartós stressz átmenet nélkül szűnik meg (nyaralás előtti napon is még pörgünk) akkor az első nap sajátos fáradtsággal, kiüresedés-érzéssel kezdődik, ami védtelenebbé teszi a szervezet immunvédelmét.

Akik nélkül megáll az élet

Vannak, akik annyira függőségben élnek a munkájuktól, hogy nehezen tudnak elszakadni tőle, kikapcsolódni. Számukra a munkahelytől való távollét lesz a fő stresszforrás, a szabadság ideje alatt is a benti feladatokon jár az agyuk, szorongást kelt bennük a gondolat, hogy nélkülük hogy folyik a munka, és az is, hogy talán mégsem nélkülözhetetlenek.

Elhanyagolt betegségek

Előfordulhat az is, hogy régebb óta bujkál bennünk a betegség, csak a folyamatos pörgés mellett „nincs időnk betegnek lenni”. Ebben az esetben nem meglepő, hogy az első könnyebb, már pihenéssel töltött napon ébredünk rá, hogy mennyi minden nincs rendben. Ilyenkor könnyen fellobbanhat az addig bagatellizált légúti vagy gyomorfertőzés, ízületi fájdalom stb.

hrdoktorblog-nyaralas-betegseg.jpg

Reisefieber: utazási láz

Sokan vannak, akinek maga az utazás is stresszt jelent: bár nem szokták bevallani, de tulajdonképpen félnek a repüléstől, a hosszú vezetéstől, idegesíti őket az a sok apróbb-nagyobb probléma, szervezés, ami egy-egy utat megelőz. Ők a reisefiebernek nevezett stresszállapot miatt még könnyebben megbetegednek a szabadság idején.

Vírusok, konzervlevegő a repülőgépen

Nem ritka az sem, hogy a repülő- vagy autóbuszút, vagyis a hosszas zárt térben való utazás során sikerül összeszedni fertőzést, hiszen ilyenkor olyan közel vannak egymáshoz, hogy egyetlen fertőzött is megbetegítheti az útitársakat. Külön veszélyforrást jelent a repülő száraz, „konzerv” levegője, amely kiszárítja és ezzel a fertőzésekre fogékonyabbá teszi a légutak nyálkahártyáit.

Hogyan előzhetjük meg a szabadidő-betegséget?

Törekedni kell arra, hogy ne legyen olyan éles különbség a munkában töltött idő és a nyaralás között. Egész évben meg kell találni a módját annak, hogy rendszeresen legyen egy kis időnk kikapcsolódásra, stresszoldásra, feltöltődésre, legalább egy kellemes séta vagy kirándulás, hobbitevékenység formájában. Érdemes elsajátítani valamilyen stresszoldó technikát, jógát, relaxálást, agykontrollt stb. A mozgás minden fajtája jó hatással van az immunrendszerre és a stresszoldásra is. A banális légúti vagy egyéb fertőzéseket se hanyagoljuk el! Ha pedig több hetes nyaralásra megyünk, szánjunk előtte egy napot az átmenetre, az előkészületek kapkodás nélküli befejezésére. Hasznos lehet, ha az úti patikában a szokásos görcsoldók, láz- és fájdalomcsillapítók, elsősegélycsomag mellett helyet kap egy immunerősítő vitaminkészítmény is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr512605243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segar 2017.06.20. 12:52:54

;) Hogyan? Hát nem kéne annyi sz@*t enni, és meg kéne találni a legjobb (!) forrást, ami segít a méregtelenítésben. És a mikrotápanyagokban. Tehát mindenben, amiben hiány van - és ami miatt egyre betegebb a többség. Szóval te is, és a kedves családod is, kedves olvasó... :|

Bambano 2017.06.20. 13:24:14

@segar: a méregtelenítés a fittnessz nácik kamuja. ne dőlj be neki.

poszthoz: immunerősítés az hosszútávú feladat, tehát nyaralás előtt 1-2 nappal már csak akkro van értelme ilyenhez hozzáfogni, ha a téli szünetre erősítesz.
süti beállítások módosítása