Adatvédelem a foglalkozás-egészségügyi orvosnál

2018. szeptember 17. - hrdoktor

Mi történik a vizsgálati eredményekkel, mit tudhat meg a munkáltató a foglalkozás-egészségügyi orvostól?

fogleu_1.jpg

Tovább

Mi az a képernyő-mérgezés?

Ön hány órát tölt naponta monitor, képernyő előtt? A munkaidő java részében ott dolgozik, majd otthon is a számítógép elé ül? Észrevette már, mit tesz a szemével, egész testével ez a napi 9-12 óra, felfedezte már magán az ún. képernyő-mérgezés tüneteit?

office_1.jpg

Tovább

ADHD szindrómások a munkában

A tudomány csak a legutóbbi években fedezte fel a figyelemhiányos hiperaktivitás, angol nevének rövidítéséből az ADHD jelenségét. Elsősorban iskolások esetében vizsgálták, és jóval később kezdtek el foglalkozni a felnőtt ADHD-sek sajátosságaival. Pedig ez az állapot szempont lehet az érintettek pályaválasztásában, befolyásolhatja munkahelyi beilleszkedésüket, teljesítményüket.

hrdoktor-adhd-1.jpeg

Tovább

Önnek milyen a főnöke? Jó fej vagy zsarnok?

Egy-egy munkahely, cég, szervezet légkörét, stressz-szintjét, eredményességét alapvetően meghatározza annak felelős vezetője. A munkavállalóknak fontos ismerniük a főnöküket, nemcsak munkamódszereit, elvárásait, hanem személyiségének egyéb jellemzőit is, hogy hatékonyabban tudjanak együttműködni vele.

hrdoktor-fonok1.jpeg

Tovább

A hatékony feedback a siker titka?

Egy cég, egy munkahelyi közösség életében kiemelkedően fontos a visszajelzés. Akár munkatárstól, akár vezetőtől származik, a dicséret és a kritika egyaránt motivációt adhat, de tönkre is teheti azt, jelentősen befolyásolja a munkahelyi légkört, a főnökök és beosztottjaik közötti viszonyt. Pszichológusok tanácsait osztjuk meg az értékelés, a visszajelzés leghatékonyabb módjáról.

hrdoktor-feedback-1.jpeg

Tovább

A munkahelyi székrekedés létező probléma!

Sokan a munka közben jelentkező számtalan stresszforrás mellett attól is szenvednek, hogy képtelenek a munkahelyi vécét használni, inkább kockáztatják egy idült székrekedés kialakulását. Milyen okok állhatnak ennek hátterében, és milyen következményei lehetnek?

munkahelyi_szekrekedes_letezo_problema.jpg

Tovább

Sikeres emberek titka II.: Ikigai szemléletmód a munkában

Ikigai: egy japán kifejezés, amely az élet értelmét, célját, boldogságát, tartalmát jelöli. Összefoglalja mindazt, amiért érdemes reggel felkelni, és kitartóan tevékenykedni egész nap, úgy, hogy a lehető legtöbb örömet találjuk benne. A japánok a hosszú élet egyik titkának is tartják, amit ismerni egyáltalán nem csak a távol-keleti kultúrkörben élők számára érdemes.

hrdoktor-ikigai.jpeg

Tovább

Így hat az alváshiány a munkahelyi teljesítményre

Az egész napot tönkreteheti a túl kevés alvás: a krónikus fáradtság és kialvatlanság befolyásolja a fizikai és pszichés teljesítményt, a szociális kapcsolatokat, még a munkahelyi légkört is. Egyes kutatások szerint az alváshiánytól szenvedő ember rosszabb állapotban van, mint ha alkohol hatása alatt lenne.

hrdoktor-alvashiany-2.jpeg

Tovább

Sikeres emberek titka I.: A pszichológiai tőke

Gárdonyi idejében még nem létezett a pozitív pszichológia tudománya, mégis, az egyik leghíresebb mondata épp olyan, mintha ismerte volna annak alaptételeit, köztük a pszichológiai tőke fogalmát. „A falak ereje nem a kőben vagyon, hanem a védők lelkében” – ez a gondolat modern formában a cégek, munkahelyek sikerének, hatékonyságának is egyik kulcsa lehet.

pszichotoke1.jpeg

Tovább