HRDoktor

„Kínos” problémák, amiket az urológus old meg

2021. október 25. - hrdoktor

Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek megbetegedéseiről van szó.

1_26.jpg

A férfiak általában vonakodnak orvoshoz fordulni, sokan rossz beidegződés vagy szégyenérzet miatt, vagy időhiányra hivatkozva hanyagolják el magukat. Pedig a rendszeres vizsgálatok idejében felfedhetik azokat a betegségeket, amelyek kezeletlenül hagyva súlyosan veszélyeztetik a férfiak egészségét, rontják az életminőségét, sőt megrövidíthetik az életét is.

Urológushoz leggyakrabban a vizeletelválasztó és -elvezető rendszer gyulladásos betegségeivel, vizelettartási problémákkal, illetve férfibajokkal, vagyis prosztatagondokkal, a férfi nemi szervek gyulladásos és daganatos betegségeivel, valamint potenciazavarokkal fordulnak a páciensek. Sajnos sok érintett még napjainkban is ódzkodik attól, hogy az ilyen, „kínos” gondokkal szakorvosi segítséget kérjen. Pedig ezekben az esetekben sincs helye szégyenlősségnek. Az idejében felismert urológiai és andrológiai probléma azonban jó eséllyel kezelhető.

1. A férfi nemi szervek betegségei

Az urológiához tartozik az andrológia területe, a férfi nemi szervek, a tehát a herék, a mellékherék, a prosztata, az ondóvezeték és az ondóhólyag, a hímvessző és a járulékos nemi mirigyek megbetegedései.

Ezek közül leggyakoribbak a prosztatagondok, vagyis a dülmirigynek is nevezett szerv gyulladása, jóindulatú megnagyobbodása, illetve rosszindulatú daganata. Mivel a prosztata közrefogja a húgyvezetéket, ezért ezekre a betegségekre figyelmeztethet a helyi fájdalom, az ejakuláció fájdalmas volta és leggyakrabban a vizelési gondok (a vizelet elakadása, vagy éppen ellenkezőleg, a sürgető vizelési inger és a vizelettartási nehézségek) jelentkezése is.

A herékkel kapcsolatos betegségek közül leggyakoribb a heregyulladás, a herevízsérv, a visszértágulat, a herecsavarodás, de a hererák sem ritka. Ezekre a problémákra a here tapintható duzzanata, megváltozott alakja, mérete, színe, kitágult erei és a herefájdalom figyelmeztethet. Bármelyik forduljon is elő, mielőbbi szakorvosi vizsgálatra van szükség.

2. A vizeletelvezető rendszer betegségei

A vese, a vesevezeték, a húgyhólyag, a húgycső betegségei is az urológia szakterületébe tartoznak. Leggyakrabban fertőzésekkel, gyulladásokkal, húgyúti kőképződéssel, a vizeletürítés akadályozottságával és daganatos betegségekkel fordulnak az urológushoz. Húgyúti betegségekre utalnak a vizelési nehézségek, a túl gyakori, nehezen kontrollálható vizelés, a véres, zavaros vizelet, az alhasi fájdalmak, a láz és az is, ha égő, csípő érzéssel vagy fájdalommal jár a vizelet ürítése. Ilyen tünetekkel is mielőbbi kivizsgálásra van szükség.

A vizelési zavarok is sok ember életét megkeserítik. A leggyakoribb panasz az inkontinencia, vagyis az akaratlan vizeletvesztés, amelynek több fajtája is van. A stressz-inkontinencia főként nőknél fordul elő: ilyenkor a szülések miatt meggyengült gátizmok nem zárnak tökéletesen, és hasprés (például emelés, köhögés, nevetés) során akaratlan vizeletvesztésre kerül sor. Mindkét nembelieknél előfordulhat a sürgető, késztetéses inkontinencia, amelynek többnyire neurológiai oka van. A férfiaknál pedig az ún. túlfolyásos inkontinencia a leggyakoribb. Ilyenkor kis mennyiségű vizelet szivárog valamilyen húgyúti elzáródás miatt, de a húgyhólyag nem tud teljesen kiürülni. Ennek hátterében leggyakrabban az idősebb korban jelentkező prosztata-megnagyobbodás áll.

2_25.jpg

3. Nemi betegségek, szexuális gondok

Sokféle szexuális úton terjedő fertőzés válthat ki panaszokat, például csípő-égő érzést, gyulladásos tüneteket a nemi szervek környékén, fájdalmas vizelést, duzzanatot, húgycsőfolyást, bőrirritációt, bőrpírt, bőrkiütéseket. Ezekkel a nők nőgyógyászhoz, a férfiak urológushoz szoktak fordulni, de mindkét nembeliek felkereshetnek nemi gyógyászt is. Fontos az első tünetektől kezdve eltelt idő is, legjobb minél előbb kivizsgáltatni, mivel kezelés híján a kórokozók (például baktériumok, vírusok, gombák vagy egysejtűek) a szervezet belsőbb részeit is megbetegíthetik.

4. Fogamzási gondok

Az urológiai szakrendeléshez kell fordulni a nemzőképességi problémákkal és az organikus eredetű szexuális zavarokkal is. Ha a várt fogamzás rendszeres együttlét ellenére sem következik be, érdemes mielőbb kivizsgálást kérni a férfinak is. A szexuális életet megkeseríthetik a merevedési zavarok és a korai magömlés is – ezekkel a panaszokkal is tanácsos urológushoz fordulni, hiszen sokféle elváltozás, megbetegedés, hormonális zavar, idegrendszeri károsodás állhat ezek hátterében is.

A cikk a Budai Egészségközpont urológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3616734490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morcos68 2021.10.26. 18:55:40

"Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek megbetegedéseiről van szó."
És ez így van rendjén.
süti beállítások módosítása