HRDoktor

Nem ezen a nyáron fog megszabadulni a körömgombától

2021. július 19. - hrdoktor

A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát érintő problémát.

1_15.jpg

Hogyan fertőződhetünk meg körömgombával?

A gombák legjobban a meleg és nedves helyeket kedvelik. A körömgomba közvetlen kontaktussal, vagy a környező bőrterületet érintő gombás fertőzés (pl. lábujjak között, talpon, krónikus körömágygyulladás) terjedése során alakulhat ki.

A legvalószínűbb, hogy uszodákban, szaunákban, strandokon kapjuk el a különböző körömgombás fertőzéseket. Akkor is elkaphatjuk őket, ha egy fertőzött emberrel közös papucsot, törölközőt vagy körömollót, körömreszelőt használunk. Természetesen nem kap mindenki körömgombát, aki uszodába jár, vannak bizonyos tényezők, amelyek hajlamosabbá tesznek a körömgombával való megfertőződésre. Ilyen az idősebb életkor, a végtagok rossz vérellátása, a cukorbetegség, legyengült immunrendszer, különböző anyagcserezavarok, elhízás, műköröm/gél lakk viselés és az is, ha a körmeink gyakran vannak sérüléseknek kitéve, például mert sportolunk. Nem szerencsés az sem, ha túl sokat vagyunk rosszul szellőző, szoros cipőkben, műszálas zokniban, harisnyában.

A körömgomba kezdeti tünetei

A kéz vagy láb körömlemezének gombás fertőzése nem ritka, a felnőtt lakosság akár 20-40 százaléka is találkozhat vele életében legalább egyszer. A gombák a körmöt a körömágy felől vagy felületesen a körömlemez felől támadják meg. Az első tünetek egészen jelentéktelenek lehetnek, ezért sokan nem is veszik észre kezdetben, hogy megfertőződtek. Ilyen kezdeti tünet, hogy a körömlemez megvastagszik, nehezebb levágni vagy feltöredezik, morzsalékonnyá válik, megváltozik a színe, elválik a körömágytól. Jellemzőek az apró fehér vagy sárgás színű foltok.
A probléma az, hogy a körömgomba kezelés nélkül, csak úgy magától nem múlik el. Hiába terjedt el széles körben, tévhit, hogy csak le kell vágni, el kell távolítani a beteg körömrészt, így a fertőzés nem szüntethető meg. Ráadásul a kezeletlen gombás fertőzés könnyen átterjedhet a többi körömre is. Hosszabb távon pedig a körmök szerkezete károsodhat, akár a köröm elvesztésével, vagy más testrészek gombás fertőzésével, legyengült immunrendszer esetén bakteriális fertőzések kialakulásával is járhat a kezeletlen körömgomba.

A körömgomba kezelése

Bármilyen aprónak is tűnik a probléma, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni vele. Az orvos a fizikális vizsgálat és a kórtörténet felvétele során elkülöníti a körmöket érintő egyéb kórképektől, szükség esetén mintát vesz a beteg körömlemez alól, ezt laboratóriumban tenyésztik, így megállapítható, hogy milyen típusú kórokozó okozta a fertőzést. Fontos, hogy a mintavétel legalább 4 hét kezelésmentes időszak után történjen. Sajnos a körömgombától való megszabadulás hosszú távú, kitartást igénylő feladat, mert a gombák igen ellenállóak tudnak lenni. Még egy viszonylag enyhe fertőzés esetében is hetekre lehet szükség, de előfordulhat, hogy a gyógyulás hónapokat is igénybe vehet.

A kezelés történhet vény nélkül kapható szerekkel. Ezek lehetnek különböző (színtelen) körömlakkok, ecsetelők, krémek, amelyek gombaölő hatóanyagokkal rendelkeznek. A vény nélkül kapható szerekre általában igaz, hogy igazán akkor hatásosak, ha a fertőzést még az elején elkaptuk. A kezdeti stádiumban lévő, nem túl kiterjedt fertőzés kezelhető velük, bár itt is szükség van a türelemre.

Súlyosabb fertőzés esetén az orvos vényköteles gyógyszert ír fel, ezek szájon át szedhető tabletták/kapszulák/szerek, amelyek kiegészítő kezelése lehet az ecsetelés, krémezés. A gyógyszerek az újonnan növő körmöt védik a fertőzéstől. Hátrányuk, hogy ezeket is viszonylag sokáig kell szedni, és bizonyos esetekben laboreltéréseket okozhatnak, pl. májenzim emelkedés. (Természetesen a kezelőorvos figyelembe veszi az erre hajlamosító tényezőket a felíráskor, és rendszeres labor kontroll mellett írja fel a készítményt.)

2_15.jpg

A körömgomba lézerrel is kezelhető. Ez a megoldás szintén nem egyik napról a másikra, hanem egy hosszabb távú kezeléssorozat alatt birkózik meg a gombás fertőzéssel.

Lábon lévő körömgomba esetében körülbelül 3-6, de akár 12 hónapra is szükség lehet a gyógyuláshoz. Fontos, hogy a körömgomba mellett, amennyiben érintett, a környező bőrterület is kezeljük, és a cipőfertőtlenítést se felejtsük el.

Miért nehéz megszabadulni a körömgombától?

A körmöt megtámadó gombáknak három nagy csoportja van: fonalas, sarjadzó és penészgombák. A vizsgálatok első körében fontos megállapítani, hogy milyen típusú fertőzéssel állunk szemben, hiszen a nem megfelelő hatóanyagú készítmény hatástalan lesz. Rezisztenciavizsgálattal megállapítható, hogy az adott gomba milyen kezelésre fog a legjobban reagálni. Ez lehetővé teszi a célzott kezelést. Leggyakrabban fonalas gombák okoznak problémát, de az érintett terület alapján is van különbség. A kézkörmök esetében gyakoribb a sarjadzó gomba okozta fertőzés.
Célzott kezelés esetén is szükség van a páciens kitartására, türelmére. A kezelést a köröm teljes lenövéséig alkalmazni kell, ami a nagylábujj körme esetén akár 8-12 hónapig is eltarthat. A gyógyszeres terápiát jellemzően az orvos ennél rövidebb ideig alkalmazza, hiszen a hatása az elhagyást követően hosszabb távon érvényesül.

A körömgomba megelőzése

Kis körültekintéssel sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a köröm gombás fertőzését. A legfontosabb a személyes higiénia, különösen akkor, ha nyilvános helyeken fürdünk. Ha szaunába, strandra, gyógyfürdőbe, edzőterembe megyünk soha ne hagyjuk otthon a saját papucsunkat, a saját törölközőnket. Ne használjunk közös cipőt, papucsot, törölközőt vagy körömápoló eszközöket.

Igyekezzünk minél szárazabban tartani a lábunkat, fürdés után mindig alaposan töröljük szárazra a lábujjainkat, a lábujjak közét is. Ha sportoláskor beleizzadtunk a zokniba, minél előbb cseréljük szárazra, ne abban menjünk haza. Figyeljünk arra, hogy különösen a sportoláskor viselt zoknik és cipők légáteresztő anyagokból készüljenek, mert ezekbe kevésbé izzad bele a lábunk. Ha a családunkban, a környezetünkben valakinek gombás fertőzése lett, akkor fokozottan ügyeljünk a közösen használt tárgyak, helyiségek fertőtlenítésére. Rendszeresen ellenőrizzük a lábujjak közötti területet, talpakat, hogy a kialakuló gombás fertőzést időben észre tudjuk venni.

A cikk a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9216632228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zed is not dead yet 2021.07.20. 01:20:56

A cikk egy elméletileg (se) létező, mesebeli világban/ról készült.

Az ember elmegy körömgombával az orvoshoz, a háziorvostól a bőrgyógyászig mindegyik messziről nézegeti, hogy mi van ott, aztán felírnak valamit, hogy kenegessed, vagy ha nagyon tiltakozol ez ellen, akkor adnak valami gyógyszert, aztán annyi. Majd szólj, ha elfogyott, felír megint.

Labor, mintavétel, gyakori odafigyelés, alapos vizsgálat? Ha-ha-ha.

Másik téma, hogy régen lehetett venni a patikában cipőfertőtlenítésre szert (ha jól rémlik, akkor denaturált szeszt, talán?), ma semmi ilyen nincs, menjél a drogériába, vegyél valami semmire se való spray-t a scholl-tól, vagy hasonlóktól.

Pedig ez a téma tényleg komoly dolog, de mintha még az orvosoknak is ciki lenne érdemben foglalkozni vele, jelzik is a betegnek, aztán az ember már azt is szégyelli, hogyha meg szeretne ebből gyógyulni. A másik véglet meg az a jó sok ember, aki tök természetesnek veszi, hogy olyanok a körmei, mint a sasnak, vastagok, sárgák, rondák, aztán nyugodtan áztatgatják a gyógyfürdőben a meleg vízben a redvás patájukat, meg csoszognak mindenfelé a strandon mezítláb (lábmosó persze kikerülve, mert az a víz fujjos) és a hasonlóan szép kezükkel összefogdosnak mindent. Patakörmű nagymama gyömöszköli a kisunokát a gombakert bőrével és körmével, meg ilyenek.

Nand 2021.07.20. 07:57:36

Én 9 hónapig kenegettem vény nélküli ecsetelővel bármi eredmény nélkül. Ismerős komolyabban vette: szakorvos, tenyésztés, 1 évig tartó tabletta szedés, szintén semmi eredmény..

Egy Hun Hunniából 2021.07.20. 08:27:38

Az ausztrál teafa olaja az egyetlen (?) ami képes a gombákat elpusztítani, rendszeres használat mellett.

Feketecsuklya 2021.07.20. 11:32:14

A cipők, egyebek fertőtlenítésére formaldehidet kell szerezni( méreg!) amit egy vattapamacsra csepegtetve zacskóba kell tenni, meg mellé a cipőket stb, és hagyni 24 óráig. Az fertőtlenít.

steery 2021.07.20. 13:23:53

Ausztrál teafaolajjal kell minden nap bekenni. De a legjobb minőségűvel, ami 100%-os és minimum 44% terpinén-4-ol-t tartalmaz. A hígítmányok, gyengébb minőségűek nem érnek kb. semmit.

Zed is not dead yet 2021.07.20. 13:42:01

@Feketecsuklya: Amit nem ad ki a gyógyszertáros, mert az méreg. Amikor mondom neki hogy mire kell és akkor adjon mást, ami legalább olyan hatékony, de szabad belőle adnia, akkor meg csak vonogatja a vállát.

Zed is not dead yet 2021.07.20. 13:47:26

@steery: Igen, ez a teafa-olaj tényleg jó cucc, én fogkrémet is használtam ilyet és magasan űberelte a többi szupermenő fogkrémet (nem én mondtam, hanem a fogorvos csodálkozott rá az eredményre - fogínyproblémák voltak előzőleg), csak úgy tudom, hogy a tömény változata igen erősen mérgező és ki tudja, hogy ha a körmömet ecsetelgetem vele, akkor vajon mennyi jut be végül az ember szervezetébe ebből?

Különben volt olyan ismerős, aki a lábkörmökön ecetes ecsetelést alkalmazott és azt mondja, hogy meggyógyult tőle a körme. Mármint ahogy az szokott lenni, lenőtt a bajos rész és rendbe jött teljesen. Nyilván ez is változó időbe kerül már csak a köröm növési sebessége miatt is.

steery 2021.07.20. 18:16:31

@Zed is not dead yet: Ez így igaz. A teafa olaj csípi az ember bőrét és viszket, éget egész nap tőle. De egy idő után hozzászokott a lábujjamon a bőröm és nem lett tőle semmi bajom.
süti beállítások módosítása