HRDoktor

Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

2020. augusztus 10. - hrdoktor

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre vándorol a tekintetük. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több kutatás is vizsgálta a modern számítógépes eszközök kék fényének alvásra gyakorolt hatásait.

hrd-kekfeny1.jpg

Mi az a kék fény?

Kék fénynek nevezzük a 400 és 500 nanométer közötti hullámhossztartományba eső sugarakat. A modern számítógépes eszközök és mesterséges fényforrások (monitorok, kijelzők, fénycsövek stb.) zöme ilyen kék fényt bocsájt ki. Míg őseink csak a napfényből jutottak kék fényhez, addig mi zárt térben is lényegében bárhol, bármikor szembesülhetünk vele.

Hogyan hat a kék fény?

Az emberi szervezet tobozmirigyében termelődik a melatonin nevű hormon, melynek mennyisége napközben kevés, de szürkület után beindul a termelődése, ennek köszönhetően álmosodunk el estefelé. Sokáig tartotta magát a vélekedés, hogy a kék fény negatív hatással van a cirkadián ritmusunkra, hiszen megzavarja a melatonintermelést, élénkítő hatásával pedig nehezíti az elalvást.

Ám a Manchesteri Egyetem kutatói tavaly a Current Biology folyóiratban tették közzé friss kutatási eredményüket, mely szerint lehetséges, hogy a kék fény mégsem késlelteti annyira az elalvást, mint ahogy eddig gondoltuk. Az egereken végzett kutatásukból ugyanis kiderült, hogy a kék szín gyengébben hat, mint az ugyanolyan erősségű sárgás színárnyalatok. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kijelző sárgás színe a nappal illúzióját kelti az agyban, azaz azt, hogy még nincs itt az elalvás ideje, ugyanakkor a kék szín a szürkületet idézi, vagyis azt, hogy itt az ideje aludni. Tehát erre alapozva ők azt tanácsolják, hogy estefelé használjunk hidegebb fényeket, nappal pedig melegeket.

Láthatjuk, hogy a kék fény pozitív és negatív hatásairól megoszlanak a vélemények. Ám az biztos, hogy a nyugodt, regeneráló alvás feltételeit minden este érdemes megteremteni magunknak, ebbe pedig nem fér bele a kijelzők, vibráló fények bámulása, legyenek azok bármilyen színárnyalatúak!

hrd-kekfeny2.jpg

6+1 tanács a jó alváshoz

1. 22 óra előtt már legyünk ágyban és aludjunk 8 órát.

2. Lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban feküdjünk le aludni és reggelente ugyanakkor keljünk fel.

3. Lefekvés előtt kerüljük a bőséges étkezéseket, valamint ne igyunk kávét, teát, kólát vagy alkoholt.

4. Az érzelmileg megterhelő beszélgetéseket ne estére időzítsük, mert a felkavaró gondolatok gátolhatják az elalvást.

5. Hálóhelyünk legyen csendes és sötét.

6. Szellőztessünk ki és állítsunk be kényelmünknek megfelelő hőmérsékletet.

7. Amennyiben a napi ritmusról és az alvásról többet szeretne megtudni, keresse Matthew Walker Miért alszunk? (Why We Sleep) magyarul is megjelent könyvét.

A cikk a Budai Egészségközpont szomnológus szakorvosának közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3016120318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása