HRDoktor

Mit tegyünk, ha koronavírussal fertőződött meg egyik családtagunk?

2020. május 18. - hrdoktor

Az új típusú koronavírus, a SARS-CoV2 március 4-i első regisztrált esete óta a kórokozó Magyarországon több, mint 3000 megbetegedést és több, mint 300 beteg halálát okozta, illetve 10000 embernek kell lehetséges kontaktszemélyként két hétig tartó, hatósági karanténban tartózkodnia.

hrdoktor-csalad-koronavirus.jpg

A jelenlegi adatok alapján a koronavírusos fertőzés az esetek mintegy 80%-ban egyáltalán nem, vagy csak rendkívül enyhe tüneteket okoz, így gyakran észrevétlenül, megbetegedés nélkül zajlik le a fertőzés. Mintegy 20% esetén azonban típusos tünetegyüttes alakul ki, amely egy részben súlyos, életveszélyes és halálhoz vezető betegség képében manifesztálódik. Kórházi felvételre kerülnek mindazok a betegek, akik definitív kórházi ellátást igényelnek, valamint azok, akár tünetetek megjelenése nélkül is, akik akkreditált labor által igazoltan fertőzésben szenvednek, de házi karanténba vonulásra nincs lehetőségük. Azok a tünetszegény vagy tünetmentes, de igazolt és valószínűsített esetek, akiknek állapota nem igényli a kórházi ellátást és a karantént kórházon kívül, saját lakhelyükön, vagy máshol lehetőségük van kialakítani, mintegy két hét hétre házi karanténba kerülnek.

Optimális esetben a fertőzött a háztartásban egyedül tartózkodik, vagy eredendően egyedül él, vagy a vele egy háztartásban élők a karantén idejére átmenetileg el tudnak költözni. A karantén alá helyezett személyre a Nemzeti Népegészségügyi Központ által előírtak vonatkoznak, őt meglátogatni, vele érintkezni a karantén idején nem lehet.

Abban az esetben, ha a karantén alá vont személy és a vele egy háztartásban élők nem tudnak átmenetileg külön költözni, különös figyelemmel kell kialakítani a háztartáson belüli karanténzónát és az érintkezés szabályait. Amennyiben lehetséges, a fertőzött személy külön lakrészbe kerüljön elhelyezésre, de mindenképpen külön szobában töltse a karantén időszakát. Mindenképpen előnyös, ha saját WC-vel és a fürdőszobával rendelkezik, ha erre nincs lehetőség, szigorúan betartott tervet kell készíteni azok használatára, mégpedig úgy, hogy a fertőzött legyen az utolsó, aki használja, majd lehetőség szerint szellőztessen és fertőtlenítsen maga után. A fertőzött kizárólag a szobájában fogyasszon ételt. A használt tárgyakat és ruházatot, ágyneműt alaposan el és ki kell mosni (60°C mosogató- és mosóprogram megfelelő). Mind a fertőzött, mind a vele egy háztartásban élők hordjanak legalább sebészi maszkot és fokozottan ügyeljenek a kézhigiénére. Mossanak gyakran szappanos vízzel kezet, illetve használjanak rutinszerűen legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt. Le nem fertőtlenített kézzel ne nyúljanak az arcukhoz! A fertőzött által megérintett felületeket (kilincsek, asztallap, székek karfái, telefon, távirányítók, klaviatúrák) rendszeresen tisztítsák felületfertőtlenítővel. A fertőzött szemetét dupla szemeteszsákba, aztokat külön-külön légmentesen lezárva dobják ki. A fertőzöttel és az általa használt tárgyakkal ugyanazon személy érintkezzen, illetve köztük is mindenkor meg kell tartani a 1,5-2 méter távolságot.

hrdoktor-csalad-koronavirus_1.jpg

Mivel a fertőzés az esetek egy részében súlyosbodó tendenciát mutat, ezért akár igazoltan fertőzött, akár valószínűsített esetnek minősül a karantén alá vont személy, fokozottan kell figyelnie saját tüneteire. A koronavírus-fertőzés jellemző tünetei a hirtelen kialakuló láz, száraz köhögés, torokfájdalom és légszomj, de gyakori tünet a fejfájás, elesettség érzés, ízületi- és izomfájdalom, hasmenés és a bőrtünetek (kiütések) is. A panaszok, vagy tünetek súlyosbodása esetén a háziorvossal, vagy a mentőszolgálattal azonnal fel kell venni telefonon a kapcsolatot.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1515703436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.19. 08:29:09

Hú ez nyilván egy fizetett hirdetés, de semmilyen információt nem tartalmaz számunkra. Lerágott csont. Tudjuk moss kezet. Elnyomott ásítás. Persze a D-vitamin jelentőségét meg sem említjük. Ennyit a hasznosságáról az ilyen PR-cikkeknek. Már rég a nyitásról és annak okairól kéne beszélni. Hogy semmi értelme nem volt a korlátozásoknak: kilonem100.blog.hu/2020/05/14/stockholm_szindroma_karantenorszag

Alick 2020.05.19. 11:18:52

@A kiló nem százat jelent.: A svédek azóta már bevallották hogy elcseszték, nem tudták megvédeni az idősek otthonait és fertőzésben, halottak számában nyolcszor annyit produkáltak, mint nálunk (pedig náluk nagyobb a békebeli szociális távolság).
Ezzel együtt természetesen nem lehet a végtelenségig fenntartani a korlátozásokat.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.19. 11:30:19

@Alick: ez marhaság. A magyar média ezt írta, de nem igaz. Nem "ismertek be" semmit. A svéd kezelés sikeres volt. Fejezzük be a fakenews gyártást. Az MTI mindent elkövet, hogy a magyar kormányt fényezze. A média meg lehozza... Szégyen. Nem igaz. Nem ezt mondták.

Szalay Miklós 2020.05.19. 13:31:49

Egy igen alapos és pártatlan áttekintése a koronavírus helyzetnek, politikai és gazdasági vetületeinek és a közállapotoknak:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

Irbisz 2020.05.20. 11:12:59

@A kiló nem százat jelent.:
de mondták. illetve lényegtelen beismerték-e, a számok és a tények ezt világossá teszik.
a halálozások aránya többszöröse mint a dán/finn stb. skandináv szomszédoknál, az átfertőzöttséghez alig kerültek közelebb, és a gazdaságuk se lett jobb állapotban, mivel a külföldi visszaesés ott is megjelent a nemzetközi kitettség miatt.
na jó, a vendéglátóipar jobban járt.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.20. 12:05:53

@Irbisz: a számok és a tények azt mutatják, hogy jól döntöttek, nem volt súlyos járvány. Belemagyarázhat bárki bármit. Írhat róla az egész magyar sajtó ellenkezőt, nem igaz ettől még. És nyilvánvaló, hogy egyetlen ember halála is tragédia, tehát bánjuk, de ez nem azt jelenti, hogy bármilyen intézkedés helytelen lett volna, amit a svédek tettek vagy most máshogy csinálnák. Éppen azt mondták, hogy teljesen mindegy, kb. ugyanez lett volna minden intézkedésnek a kimenetele. Akkor tehát teljesen felesleges a társadalmat korlátozni. Feleslegesek a maszkok és a tömeges tesztelés, a görbe lapítása és egyéb buzzword-ök, amivel kábítanak. Mind hazugság.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.20. 12:10:20

@Alick: Mivel világgazdasági válságot okozott a többi ország és Svédország ezen a bolygón van, érinti őket is. De kevésbé érinti svéd dolgozókat az elbocsátás, nem állt le a helyi gazdaság. Az éttermek, bárok, vendéglátás stb. Nagy előny szerintem.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.20. 12:14:32

@Alick: Az idősek megvédése nem sikerült (nyilván) mivel az idős otthonok nem szeparálhatóak. De világszerte az idős otthonokban haltak meg a legtöbben, amik duplán le voltak tehát zárva máshol. Megint keveritek a szezont a fazonnal. Ez nem azt jelenti, hogy lockdown-nal más lett volna. Anyám borogass. Analfabétává tett mindnekit a karantén? Nevetséges.

Irbisz 2020.05.20. 12:31:35

@A kiló nem százat jelent.:
te vagy funkcionális analfabéta, netán nem érted a számokat sem. mindenütt az idősek haltak meg nagyobb számban, ez evidens, Vuhantól Stockholmig. De nem mindegy hogy 100 000 főre vonatkoztatva x ember patkolt el, vagy 3x.
ebből mit magas neked?
tovább a linkek világosak, a svéd gazdaság is durván visszaesik, ugyanúgy mint a szigorúan korlátozó államok, a svéd nemzeti bank szerint az idei GDP kb. 10%-os visszaesése prognosztizálható.
ha ezekből a tényekből és számokból te a svéd modellt bármiben sikernek látod, akkor veled van nagy baj, képtelen vagy értelmezni a tényeket.
ugyanis a svédek épp a gazdasági visszaesést akarták elkerülni - na ez nem sikerült, cserébe legalább sokkal többen költöztek az örök vadászmezőkre. Persze ez csak akkor siker, ha az igy csökkentett TB-kiadásokat sikernek tekinted

Irbisz 2020.05.20. 13:20:06

@A kiló nem százat jelent.:
Ha tudod a számokat és diagramokat értelmezni, ezt az alapos elemzést érdemes elolvasni:
www.portfolio.hu/gazdasag/20200518/hiaba-dicsertek-a-sved-modell-eddig-totalis-katasztrofa-ekozben-mi-sikert-arattunk-a-virus-felett-432284

bár biztosat még nem lehet mondani, hisz most még ez nem lehetséges, de az már most biztos, a svéd modell jelenlegi tudásunk alapján kudarc, a legjobb esetben azt lehet mondani, vannak rosszabbul járt államok - de ez hosszabb távon derül ki, tényleg ki járt rosszabbul.
1 szó mint 100, a tények totális fiygelmen kívül hagyását (vagy nem ismeretét) jelenti, ha valaki azt szajkózza, hogy a svéd modell a jó vagy eredményes.

ha a tények nem érdekelnek, csak a saját infóhiányos hited ismételgetése, akkor nem kell a linkre kattintanod :)

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.20. 13:50:27

@Irbisz: Még egy fos fake news magyar cikk, ami hülyeségeket ír. Belgiumban több, mint kétszer annyi volt a halálozások aránya. És még öt másik ország előzi meg Svédországot a halálozási ráta tekintetében, amit lockdown sújtott. Lehet a hülyeséget még fokozni? Olvass magyar médiát! LOL. Fejezzük ezt be, mert én nem veszem be, téged meg úgyse érdekelnek a tények, csak hogy retteghess egy jót.

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2020.05.20. 18:30:24

Finnországban sem volt lockdown, csak a központi régióban egyébként. Norvégia és Finnország kisországok. Nincs millió feletti nagyvárosuk, mint Stockholm. Az összeshasonlítások ezért falsak. Jobban jöttek ki, mert pl. Norvégiában kicsik az idős otthonok és tudjuk, hogy ez a betegség alapvetően nem érintett másokat, csak beteg idős embereket. Svédországban nagyméretű ntézményeken futott végig a járvány. De nem volt olyan súlyos, mint a legsúlyosabb influenzajárványok általában, amiknek nagyon sok fiatal áldozata is szokott lenni. A COVID-19 és az influenza ennyiben erősen különböznek. Márcsak ezért is volt értelmetlen a lockdown. Akiket védeni kellett volna eleve zárt intézményekben vannak jórészt. Megvédeni mégsem sikerült őket sehol a világon és ez nem Svédország kudarca, hanem az egész világé. Ezt mutatják a számok, minden más butaság és álhír. Értelmetlen volt az elmúlt két hónap bohóckodása Müller Cecíliával és a maszkokon való vitatkozással. Itt az ideje befejezni.
süti beállítások módosítása