HRDoktor

Hogyan vészelje át a home office-t? I.

2020. április 15. - hrdoktor

A járványhelyzet miatt szinte mindenkinek megváltozott az élete, és ahol lehetőség van rá távmunkára állnak át a munkavállalók. Ebben a helyzetben egyelőre bizonytalan meddig kell saját otthonunkból ellátni a feladatokat, az átállás pedig senkinek nem egyszerű és az elején talán sok nehézséggel találkozhatunk, míg kialakul egy új, otthoni rutin. Előfordulhatnak technikai nehézségek, figyelmünk otthoni környezetben könnyebben elterelődhet, a munka és magánélet szétválasztása most komoly kihívások elé állít bennünket. Ebben a helyzetben természetes, hogy sok bizonytalanság és feszültség van Önben. Legyen türelmes önmagával, az átállás napról napra könnyebb.

hrdoktor-home-office-01.jpg

Számos dolgot érdemes megfontolni, amik segítségére lehetnek a távmunkára való átállásban, hogy az otthoni munkavégzés időszaka egy jobb élmény legyen.

A határok kialakítása

Húzza meg a határt a munka és a magánélet között
Állandó a kísértés, hogy munkához vagy szabadidős tevékenységekhez egyaránt használjuk a digitális eszközeinket. Ha otthonról dolgozunk még nehezebb ezeket a határokat meghúzni. Azonban hosszú távon teljesen összemosódhat a munka és a magánélet és egyikben sem tudunk teljes mértékben jelen lenni. Segíthet, ha különböző eszközöket használ, külön telefonja vagy Facebook-fiókja van a munkára és magánéletre.

Otthoni munkaállomás kialakítása
Annak érdekében, hogy a munka és pihenés minél inkább elkülönüljön fontos, hogy fizikailag is húzza meg a határt. Legyen egy hely az otthonában, amit a munkának szentel, ez segíti az összpontosítást. Ha végzett, akkor pedig hagyja el ezt a helyet fizikailag is.

Reggeli rutin
Alakítson ki reggeli rutinokat, amik segítik, hogy a munkára hangolódjon. Öltözzön fel úgy, mint munkába menet szokott, ne hagyja el magát.

Megtervezett munkaidő
Tervezze meg előre munkanapját, ha a munka jellege engedi ennek nem kell egyben 8 órának lennie. Kijelölhet idősávokat, melyekhez különböző feladatok elvégzését rendeli. Így kényelmesen tudja beosztani a munkát, ugyanakkor ez biztosítja a munka elvégzéséhez szükséges kellő nyomást is, hiszen a következő idősávban már mással kell foglalkozni. Ezzel a módszerrel elkerülhető, hogy napokat töltsünk az elvégzett munka állandó javítgatásával, ha letelik az idő tovább kell haladni a következő feladatra. A munkanap végén, pedig valóban letehetjük a munkát.

Elterelő tényezők csökkentése
Kérje meg családját, párját, hogy ne zavarják, kapcsolja ki a tévét, jelentkezzen ki a személyes közösségi oldalakról és ne hallgassa a híreket a háttérben.

hrdoktor-home-office-02.jpg

Működjön együtt kollégáival, támogassák egymást

Kollégák támogatása, kapcsolattartás
Még ha az otthoni munkában inkább egyedül vagy néhány kollégájával kell csak szorosan együtt dolgoznia fontos, hogy rendszeresen legyenek olyan csoportos megbeszélések, amin valamennyi kolléga részt vesz. Egyrészt itt a vezető tájékoztathatja a dolgozókat a friss információkról, másrészt itt teret lehet adni az egyéni nehézségeknek és a megküzdési lehetőségeknek. Megtapasztalhatja, hogy mások is hasonló nehézségekkel küzdenek, ugyanakkor közösen a megoldáson is dolgozhatnak.

Saját határok felismerése és kommunikálása
Fordítson különös figyelmet arra, hogy saját igényeit felismerje. A csapatmunkához fontos, hogy a tagok mind tisztán kommunikálják igényeiket és felállítsák határaikat.

Közös célok, csapatmunka, összetartozás
Ha a feladatra összpontosítunk és észben tartjuk, hogy a közösség és a társadalom egésze számára a munkánk mekkora értéket képvisel, ráadásul egy együttérző és hozzáértő vezető támogatása alatt vagyunk egy gondoskodó csapat részei, akkor egyénileg is reziliensebbek leszünk, és eredményesebb megküzdésre válunk képessé.

Teljesítmény a csapatban
Rengeteg bizonytalanság szakad a nyakunkba az otthoni munkavégzés során a teljesítményünkkel kapcsolatban. Mivel a szokásos, főleg időhöz kötött eredmény mérése helyett a konkrét produktivitás kerül előtérbe. Ez a kutatások szerint pozitívan hat a teljesítményre. Ne legyen magával túl szigorú, tapasztalja ki, hogy mennyit bír az adott körülmények között. Ne hasonlítsa magát kollégáihoz és próbáljon reális képet mutatni munkájáról, teljesítményéről másoknak is.

Csapatszellem
Keresse a lehetőséget az informális közös programokra kollégáival. Egy közös kvízjáték, egy közösen megnézett film, vagy a szórakozás más formái mind segíthetnek fenntartani a jó csapat morált, összetartást és a bizalmat. Annál is inkább fontos lehet ez, mert a helyzetből fakadó bizonytalanság mellett kiemelt fontosságúvá válik a bizalom a munka során.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3915613848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.04.15. 12:41:03

Miért kellene átvészelni? Kevesebb munka, jobb körülmények, ugyanannyi pénz.

rnz 2020.04.15. 12:52:29

@MAXVAL bircaman közíró: Ez ebben a formában nettó baromság. Akinek gyereke van, annak ez hatalmas kihívás. Én a 3 másodikos gyerekemmel reggel 8-tól kora délutánig iskolásat játszom, a munka még csak ezután következik. Ráadásul mivel fejlesztőként nem árt némi koncentráció sem, amihez a nyugalom elengedhetetlen, általában tovább is tart néha 1-1 feladat, van amikor inkább este állok neki, csak akkor meg az alvás marad ki. Egyszer-egyszer bemegyek a melóba is, ami jelenleg nekem kész felüdülés, pedig mindennél jobban imádom a családomat.
Egy szinglinek biztos baromi jó bulika otthon pötyögni, miközben lecsússzan 1-1 pohár borocska és legfeljebb csak a kutyát kell levinni sétálni, egy családos embernek iskolás gyerekekkel nagyon nem az. Az első hét után már elkezdtem keresgélni, hogy milyen nyugtatót lehet gyorsan beszerezni...
süti beállítások módosítása