HRDoktor

Hét ok, ami a munkahelyén fejfájást okozhat

2019. szeptember 23. - hrdoktor

Nem ritka jelenség, hogy valakit a munkahelyén kínoz visszatérő fejfájás. Az amerikai munkavállalók több mint fele számolt be arról, hogy volt olyan időszak az életében, amikor a munkában vagy az iskolában viszonylag rendszeres fejfájás gyötörte. Az okok sokszor a munkahelyi, iskolai körülményekben keresendőek. Összegyűjtöttünk hét tényezőt, melyek okozhatnak ilyen panaszokat.

munkahelyi_fejfajas.jpg

1) Szagok és illatok

Bizonyos erős vagy kellemetlen szagok, illatok okozhatnak visszatérő fejfájást. Különösen jellemző ez az olyan munkahelyekre, ahol viszonylag sok ember van egy kis helyiségben, irodában vagy műhelyben összezárva, és a szellőzés sincs a legjobban megoldva. Nem kell különleges dolgokra gondolni: erős parfümök, dohányszag, a tisztítószerek szaga, és az irodai konyhából beszivárgó étel- és kávéillat együttese könnyedén kiválthatja a fejfájást az arra hajlamos embereknél. Ha pedig valaki erős szagú vegyi anyagokkal dolgozik, azok is okozhatnak migrént.

2) A számítógépek monitora

Sokaknál válthat ki fejfájást, ha hosszú órákon át merednek a számítógép monitorára. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy ilyenkor a szem izmai görcsösen megfeszülnek, ami halántéktáji, szemkörnyéki, homloktáji fájdalmat idézhet elő. Másrészt ilyenkor úgy ülünk, hogy a nyakunk megfeszül, és ettől a merev tartástól a nyakizmok begörcsölhetnek, ami szintén fejfájáshoz vezethet, elsősorban a tarkó környékén és a fejtetőn.

3) A neoncsövek fénye

Az irodákban, közintézményekben, iskolákban használt neoncsövek is gyakran okozhatnak fejfájást. A fénycsövek ugyanis villognak, még akkor is, ha mi ezt nem érzékeljük, és azt hisszük, hogy folyamatos világosságban ülünk. A fénycsövek egy másodpercen belül 50-60-szor is villannak, amit mi nem látunk, de a szemünk és agyunk mégis érzékel. Ez a villogás pedig hosszú órákon át fejfájáshoz vezethet. Sajnos nemcsak a neoncsövek, hanem az egyre népszerűbb energiatakarékos izzók is képesek fejfájást okozni. Ezek is vibrálnak ugyanis, egyes vizsgálatok szerint a LED-es izzók már húsz percen belül képesek szédülést és fájdalmat előidézni azoknál, akik érzékenyek erre.

4) Stressz

Ha valakinek rendszeresen fáj a feje a munkahelyén vagy az iskolában, de otthon, nyaralás vagy hosszabb szabadság alatt nem tapasztalja ezt, akkor a kiváltó ok lehet a stressz is. Egyes kutatásokban friss nyugdíjasok számoltak be arról, hogy nyugdíjba vonulásukkal a visszatérő fejfájásuk gyakorisága hirtelen jelentősen csökkent.

5) Dehidratáció

Kellő mennyiség folyadék, elsősorban víz ivása elengedhetetlen a szervezet egészséges működésének, egyensúlyának fenntartásához. Ha ez rendszeresen elmarad, az is okozhat visszatérő fejfájást. Bizonyos esetekben a folyadékpótlás után már harminc percen belül enyhülhetnek a tünetek. Bár nem mindig egyszerű, de ha valaki megpróbál tudatosan figyelni arra, hogy a munkahelyi elfoglaltságok közepette is igyon meg napi 2-3 liter tiszta vizet, azzal sokat tehet a fejfájás megelőzéséért.

6) Alváshiány

A kevés vagy rossz minőségű alvás szintén okozhat visszatérő fejfájást. Különösen veszélyeztetettek azok, akik több műszakban dolgoznak, vagy állandóan éjszakások. A nappali alvás ugyanis sok esetben nem képes pótolni az éjszakait, nem tud olyan minőségű lenni, mint ha este feküdnénk le, és reggel kelnénk fel. A kialvatlanság okozhatja az úgynevezett tenziós fejfájást, ami általában mérsékelt fájdalommal jár, nincs jellemző helye, és a fej bármelyik részét érintheti.

7) Koffein és bizonyos élelmiszerek fogyasztása

Bizonyos ételek és italok fogyasztása is szerepet játszhat a rendszeres fejfájás megjelenésében. A koffeintartalmú italok, elsősorban a kávé és az energiaitalok fogyasztása és a fejfájás közötti összefüggések elég közismertek. Ha valaki nem iszik rendszeresen koffeintartalmú italokat, annak például egy kávé akár segíthet is a fejfájás elmulasztásában. Ha viszont rendszeres koffeinfogyasztó valaki, akkor már azért muszáj innia, mert ha akár csak egy is kimarad a megszokott feketék közül, már megfájdulhat a feje. Ami az ételeket illeti, bizonyos élelmiszerek, például a csokoládé, bizonyos sajtok, pácolt húsok vagy a mesterséges édesítőszerek fogyasztása is kiválthat fejfájást. Mindez nagyban függ persze az egyéni érzékenységtől.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1715159428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_B_ 2019.09.24. 09:43:25

Magas CO2 szint is elég. Sajnos nincs törvényi szabályozás. Németországban irodára 3500 ppm az előírás, ami elég nevetséges.
A fejfájás, levertség már 1000 ppm körül jelentkezik az érzékenyebbeknél, 1500 ppm felett kb mindenkinél.
A friss levegő 3-400 ppm CO2-t tartalmaz.
(1000 ppm = 1 ezrelék)
süti beállítások módosítása