HRDoktor

Hogyan kezeljük a kontraproduktív munkatársakat?

2018. szeptember 24. - hrdoktor

Kontraproduktív munkahelyi viselkedésnek azt tekinti a szakirodalom, amikor a munkatársak valamelyike figyelmen kívül hagyja a társas és szervezeti szabályokat, értékeket, célokat, és magatartása ellentétes a szervezet legitimizált érdekeivel. De mi válthatja ki ezt a viselkedést annak ellenére, hogy a munkavállaló és a munkaadó számára egyaránt hátrányos?

pair-3361949_1920.jpg

A leggondosabb felvételi válogatás ellenére minden munkahelyi közösségben előfordulhat egy-két olyan munkatárs, akinek a viselkedése bántó, nem tartja tiszteletben mások jogait, sérti a cég érdekeit, akadályozza a közös munka eredményességét. Ezt a deviáns magatartást kontraproduktív munkahelyi viselkedésnek, angol nevének rövidítéséből (counterproductive work behaviour) CWB-nek is nevezik.

Összetett okok

A kontraproduktív viselkedés hátterében sok minden állhat: a munka során elszenvedett méltánytalanságok, a rossz munkahelyi légkör, a megbecsülés hiánya, a bizonytalanság, a túlzott elvárások, a felmerülő problémák, mindaz – akár személyes jellegű nehézségek –, amelyek diszkomfort érzést, szorongást vagy stresszt váltanak ki az érintett munkavállalókból.

Ez eltérő reakciókat vált ki a különböző személyiségtípusú emberekből, az apatikus depressziótól a szélsőséges indulatokig, márpedig a rosszkedv, a tehetetlenség érzése vagy a düh szembefordíthat a munkatársakkal, arra hajlamos emberekben rövid távon vagy tartósan felülírhatja az elfogadott munkahelyi értékrendet.

Ha a stressz forrása egy munkahelyi vezető, akkor a stresszt elszenvedett munkavállaló válaszreakciója a cég ellen fordulhat, mintegy azon vesz elégtételt a szorongásáért azzal, hogy nem végzi rendesen a munkáját, vagy eltulajdonít a cég értékei közül valamit, vagy más módon igyekszik megkárosítani a munkaadóját. Ha pedig a feszültség egy munkatárstól ered, akkor a munkahelyi közösséggel fordul szembe az érintett szándékos udvariatlansággal, vagy éppen újabb feszültség szításával.

Milyen viselkedésben nyilvánul meg a kontraproduktivitás?

A jelenség igen gyakori, és széles skálán írható le.

  • Sokakra jellemző például, hogy – egyfajta bosszúból az elszenvedett sérelmekért – nem tartják tiszteletben a céges tulajdont, és rendszeresen hazavisznek apróságok, például irodaszereket vagy egyebeket.
  • Mások a munkaidőt, a fegyelmet hagyják figyelmen kívül, rendszeresen elkésnek, lógnak, vagy magánügyeikkel töltik a munkaidejüket.
  • Előfordulhat a közös munka és az együttműködés megtagadása, pletykálás, munkahelyi információk megszellőztetése, vesztegetés, korrupció.
  • Súlyosabb eset a kollégák iránti agresszív viselkedés, verbális, illetve fizikai agresszió, akár szexuális inzultus.

A kontraproduktív viselkedés minden szintje negatívan hat a munkatársakra, rontja a munkahelyi légkört, árt a cégen belül kialakult értékrendnek, morálnak, csökkenti a hatékonyságot, és paradox módon növeli azt a munkahelyi stresszt is, ami a leggyakoribb kiváltó oka. Végső soron egy-egy ilyen CWB-s munkatárs akár meg is betegítheti a kollégáit, vagy egyre többen fognak elmenekülni az adott munkahelyről, ami még inkább árt a cégnek.

business-1477601_1920.jpg

Hogyan előzhető meg vagy kezelhető a kontraproduktivitás?

A kontraproduktív munkahelyi viselkedés ellen sokféleképpen lehet fellépni. A megelőzés már a munkatársak kiválasztásánál kezdődik, lehetőség szerint kiszűrve a devianciára hajlamosokat, illetve az új munkatársaknak részletesen bemutatva, hangsúlyozva a cégen belül kialakult normákat, értékrendet. Az általában jellemző hangulat, a kedvező légkör, a cég iránti lojalitás, kölcsönös támogatás, az elégedettség mértéke iránti odafigyelés, ennek elősegítése a vezetők és a munkatársak részéről segíthet legtöbbet a stressz, illetve a CWB elkerülésében. Mielőtt bárki a munkahelyváltáson, menekülésen kezdene gondolkodni, először próbálja meg lehetőség szerint helyreállítani a normális, konstruktív kapcsolatokat.

A vezetők kezében is sok eszköz van

Ha már tapasztalják a kontraproduktív viselkedést, erősíthetik a kontrollt, a biztonsági intézkedéseket, a kamerás ellenőrzést, vagyonőrök alkalmazását stb. Ez azonban, amilyen jó szolgálatot tehet a vagyonvédelem szempontjából, annyira árthat a munkahelyi légkörnek. A dolgozók megbecsülése, a velük szembeni jó bánásmód, az elköteleződésük ösztönzéssel, pozitív visszajelzésekkel való erősítése, a megfelelő munkahelyi légkör erősítése csökkenti a dolgozókat érő stresszt, és egyben segíti elkerülni a kontraproduktív viselkedést.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3614259579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása