HRDoktor

Vigyázat! Az otthoni munka mentális problémákhoz vezethet!

2018. június 25. - hrdoktor

Egyre több ember választja, hogy otthonról dolgozik, akár részmunkaidőben, akár teljes munkaidőben. Amerikában már a munkavállalók több mint ötöde távmunkában dolgozik. Bár a gondolat vonzó lehet, hogy laza otthoni ruhában, akár a konyhaasztalnál ülve is elláthatja a feladatait, de ez a helyzet nemcsak előnyökkel, hanem jelentős hátrányokkal is jár, akár a mentális egészségre is hatással lehet.

hrdoktorblog-otthoni-munka-stresszmentesen.jpg

Sokan arra számítanak, hogy a távmunka csökkentheti a napi stresszt, megúszhatják vele a munkahelyi feszültséget, az ingázás kellemetlenségeit, kikerülhetnek a főnök szigorú tekintetének hatósugara alól. Rugalmasan, függetlenül, önállóan végezhetik a munkájukat, saját maguk dönthetik el, hogyan ütemezik a projekteket, rangsorolják a feladataikat nehézség szerint. Több örömet is szerezhetnek maguknak, mint a munkahelyi kötöttségek mellett: akár tarthatnak több órás ebédidőt vagy részt vehetnek egy reggeli jógaórán, és nem kell félniük a munkából való késéstől.

Hátrányokkal is jár

Ugyanakkor figyelni kell az otthoni munka lehetséges hátrányaira is: vannak, akiknek már a mentális egészségét veszélyezteti a rendszeres szociális interakció és a munkatársakkal való kapcsolat hiánya, az otthoni munka miatti izoláció, a kívülállóság érzése. Munkakörtől is függ, kinek, mennyire hiányzik a munkakörnyezet visszajelzése és ösztönzése.

Az elszigeteltség mellett más gondok is adódhatnak az otthoni munkavégzésből. Jó dolog két feladat elvégzése között betenni egy mosást, kiteregetni, vagy hazahozni a gyereket az oviból, de a házimunka és a családdal való foglalkozás elmossa a határokat a munka és a magánélet, az otthon között. Így előfordulhat, hogy a magánélet vagy az alvásidő rovására vesz el időt a munkára.

Amennyi stresszt el lehet kerülni az otthoni munkával, közel annyit generál is: az egyedül végzett távmunka fokozza a szorongást, a stresszt. A munkavállaló egy idő után úgy érzi, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lennie, online vagy telefonon, és ez fokozott függést alakít ki, bűntudatot érez, ha nem azonnal reagál egy megkeresésre. Mindez abból a szorongásból fakad, hogy úgy érzi, folyamatosan bizonyítania kell, nehogy a munkahelyén megkérdőjelezhessék munkavégzésének teljes értékűségét.

hrdoktorblog-elmelyult-munkavegzes-pihenes.jpg

Honnan tudja, hogy az otthoni munkavégzés megfelelő-e az Ön számára?

Mérlegelni kell számos tényezőt, az élethelyzetét, az egészségi állapotát, a személyiségét, a szokásait és az elvégzendő feladatokat. Végig kell gondolni, mit szeretne jobban: függetlenül, szabadon, önállóan dolgozni, vagy igényli a munkahelyi emberi kapcsolatokat?

Különösen fontosak a mentális egészség szempontjai: ha például valaki depresszióval küzd, a munkavégzés miatt fokozódhat benne az elszigetelődés érzése. Lehetnek olyan helyzetek, amikor épp a munkába járás, az ingázás vagy a munkakörnyezet, netán a munkatársak közötti konfliktus mérgezi mentálisan a munkavállalót, elmélyítve benne a szorongást vagy a depressziót. Ha szükséges, beszéljen egy mentális egészségügyi tanácsadóval, hogy segítsen mérlegelni a lehetőségeit.

Ha a távmunka mellett dönt, ezek a tippek segíthetnek elkerülni a problémákat:  

Hozzon létre otthon egy munkaállomást! Legyen a lakásban egy meghatározott terület kialakítva, ahol a munkához szükséges dolgokat elkülönítve tarthatja, ahova leülhet a munkavégzés idejére.

Ragaszkodjon a menetrendhez! A munkaidő meghatározása és betartása kulcsfontosságú, ha otthonról dolgozik, hogy elkerülhesse a túlmunkát, önmaga kizsákmányolását. A napkezdő rutint, készülődést végezze el ugyanúgy, mintha munkahelyre menne!

Törődjön egészségével! Illesszen be a napjaiba rendszeresen mozgást, esetleg stresszoldó technikát, például meditációt, adjon lehetőséget magának pihenésre és kikapcsolódásra, házon kívül is társadalmi kapcsolatok ápolására.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4214059868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TGabi 2018.06.25. 19:03:43

Nagyon is szuper munkavállalási forma. Életem egyik legjobb időszaka volt. Fontoskodó, máson uralkodni akaró nők irtóznak a home office gondolatától... :D

Anselmo 2018.06.25. 21:49:23

Egyszer dolgoztam otthonról, de sajnos 6 óra alatt elvégeztem 2 napi munkát, úgyhogy ilyet többet soha!

moonlight777 2018.06.26. 00:04:38

Saját vállalkozásban, az otthonomban dolgozom, soha nem cserélném le hagyományos munkára... soha nem szerettem a munkahelyi kötelező bájcsevejeket, utáltam, hogy 10,50-100 emberrel kell egy légtérben dolgozni... utáltam a reggeli és esti közlekedési csúcsokat, amikor a tömegközlekedéseken csak hering módjára lehetett felférni, ha felfértél egyáltalán....
Nem hiányzik az, hogy nap, mint nap bejárjak dolgozni, munkatársak sem hiányoznak, bőven elegendőek az ügyfeleim, az velük való kapcsolattartás...
Telefonon 9-18 között vagyok csak elérhető, utána nem veszem fel... emberi norma az, hogy tiszteletben tartsák a munkaidőn túli időmet... az, hogy esetleg később is, vagy este is dolgozom, ahhoz semmi közük...
Sokkal jobban tudom így az életem szervezni, többet vagyok a családommal....
Az meg hogy ha nap közben valami mással tölti az ember az idejét, akkor értelem szerű, hogy máskor kell behozni az időt....
Szóval egy nagy baromság a cikk...
Én imádok így dolgozni...

wannabebiker · wannabemotoros.blog.hu 2018.06.26. 07:52:38

A cikk csak annyit bizonyít, hogy a szerzője még soha nem volt ho-ban. Az ilyen hr-től ments meg uram minket! A HO a legjobb találmány a világon.

szepipiktor 2018.06.26. 08:03:58

Remek! Már csak a lényeg maradt ki, hogy minden ember MÁS!
De a marketing egyenkocka utasítás az ideális...
Van akinek az otthoni a jóü és nem sérül, sőt! És van, aki meg "károsodik" az otthoni munkavégéznél.
Igaz számtalan szakma éli ezt az otthoni folyamatokat sok-sok éve, de valamiért nem károsodnak.
Én 3 évig dolgoztam itthon, igen, sokszor zavart a "magány", ezért időről időre kimozdultam kocsmázni, sportolni. Most 3 hónapja bejárók egy csodás helyre, jó irodába és már beteg vagyok!
Nem tudom menedzselni a napjaimat, úszik az itthoni házifeladatok sokasága, csorbul a kommunikáéció. Hiszen otthon a meló mellett elkvégezhettem a házimunkát, a vásárlást és bármikor tudtam találkozni ügyfelekkel vagy akár barátokkal... Igen, a munkaidőt szabtam az életemhez és igen, ezzel a hatékony stílussal többet is dolgozhatam. De ha délután elálmosodtam, ledőltem félórára, hiszen este meg volt időm haladni a munkával.
Most éppen azt kell megszerveznem, hogy 10-17 között eljussak valahova (10 percre), de mivel bent is feladat lesz (és nem tudom mikor érkeznek), nem tudom ki lesz még bent, jönnek is hozzám mások is napközben, és a lakás-cél-munkahely is a város különböző pontjain vannak, elég kegyetlen logisztikát jelent a dolog lefutása.
Itthonról ez csak annyi, hogy két telefon, majd indulás és 2 óra múlva megy minden a szokásos útján.
Itthonról ugyanis egyszerű az alkalmazkodás (otthon vagy? mehetek? Igen!), a saját idődet módosítod. Munkahelyről meg akkor is terhes egy ilyen dolog, ha nem kell engedély kérned, hogy elmenj ügyet intézni.
Szóval a HR-es szakma bűne, hogy amerikai egyentankönyvekből akarja egységesíteni a világot, ráadásul úgy, hogy a benne lévő "szakemberek" a büdös életben nem is dolgozta még civil munkahelyeken. Mondjuk nálunk nincsenek is, tiltott szakma!

szepipiktor 2018.06.26. 08:10:03

@Anselmo:
De ugye látod, hogy ez valójában a hatékonyság kérdése?
Miért jobb bemenni és 30%-on dolgozni, mint otthon 90%-on?
Érzed, hogy a bejárás propagálása csak azért van, mert az otthoni dolgozók nem irányíthatók a multi egyenfogaskerék világából, nem ellenőrizhetők (nem a munkájuk, hanem mit tesznek, esznek bsznak stb...) és ez rohadtul zavarja a HR-es világot, hiszen számukra nincs más terület, csak a multikulti.
De kinem mi a jó, ez a fontos. Ha neked a benti 30% és a csacsogás, a kávézás, a mítingek, a nálad ostobább főnökök beteges szórakozása és a többi remek dolog, hát te járj be!
De a cikk arra agitál, hogy ne dolgozz otthon mert az mennyire gáz, káros stb.
Persze! A HR-es szakmának gáz, mert kikerül a hatalmas értelmes halmaz a karmaik közül...

Sorrybori77 2018.06.26. 08:15:33

A magyarok munkamoralja sajnos meg nem nott fel a feladathoz. Amint meghalljak, hogy home office, azonnal a logasra, csalasra, lustalkodasra, szabadidore es mas tevekenysegek elvegzesere gondolnak. Ismertem olyan csajt, aki "beteg a gyerek" cimszo alatt kiharcolta maganak a 2 havi home officet a nyar kellos kozepen, majd rohogve buszkelkedett nekunk, hogy vegig a Balatonon voltak a gyerekkel, ja es hogy "neha veletlenul elment a net". Na az ilyeneket en paros labbal rugnam ki, ha annyira utalsz dolgozni akkor tessek ott az ajto, 24/7 szabad lehetsz, dolgozni nem kotelezo, csak persze igy nincs mibol balcsira menni...

V B T 2018.06.26. 15:18:18

Nekem pont az előző helyemen volt elegem abból, és okozott mentális problémát, mindennap 1,5 - 2 órát utaznom kellett, és az idióta pletykafészek kollégákat hallgatni, azt figyelni a hátam mögött melyik nyom fel a főnöknél.

Most vegyesen dolgozom, otthon is, bent is. Bent is békén hagynak, gyakorlatilag ugyanazt csinálom otthon is... míg bent kötöttebb és bent vagyok 8 órát, otthon lehet végzek 2 óra alatt mindennel, de ha nincs kedvem és esti elhúzom, éjfélkor esek neki az se gond... nyilván a munkahelyen nem tudom megtenni.

padisah 2018.06.28. 10:23:55

világéletemben utáltam bejárni dolgozni, és belekeveredni a munkatársak szociális életébe, céltáblává válni valakinek aki előre akar lépni, és ezért fúrja a munkatársait

időt pocsékolni a munkahelyre bejárásra, vagy megfizetni +20e ft albérletet, hogy ez ne 1,5 óráig tartson csak fél óráig

véget nem érő vitákat folytatni az open office optimális hőmérsékletéről + a levegő oxigéntartalmáról az ellenérdekelt, vagy más ízlésű kollégákkal

szintén véget nem érő vitákat folytatni a skype telefon használatához szükséges hangerő mértékéről, az asztalon felejtett mobilok koncertjéről

végtelen meetingek, amire leginkább tényleg a délutáni szunyókálás kedvéért érdemes csak ellátogatni

a távmunka egyik nagy előnye, hogy a szociális életemet azokkal élhetem, akiket én választok magamnak : barátok, sport, család, nem a HR osztály
süti beállítások módosítása