HRDoktor

Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

2021. január 25. - hrdoktor

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért. A bizonytalanságból fakadó félelem, a kötelező távolságtartás miatt frusztráltak lehetünk, átélhetünk feszültséget, szorongást, mely az életvitelünket meghatározva, a kilátástalanság érzetével társulva klinikai szintet is ölthet. Akik hajlamosak voltak korábban is az egészségükért aggódni, jelen helyzetben fokozott szorongást élhetnek meg.

hrdoktor-01.jpg

A szorongás tünetei

Aggódás, frusztráció, idegesség, félelem, lehangoltság, kedvtelenség, kényszeres viselkedés. A szorongásnak a pszichés megpróbáltatásokon túl számos testi tünete is lehet: izzadás, szapora légzés, izomfeszültség, bőrpír, bőrviszketés, körömrágás, hajtépés, szájszárazság, krákogás, sűrű pislogás stb. Érdemes megemlíteni továbbá a kifejezetten testi bántalmakkal kapcsolatos koronavírushoz kapcsolódó reakciókat, viselkedést, például: a testhőmérséklet fokozott ellenőrzését, a természetesen is megjelenő fizikai tünetekkel kapcsolatos fokozott aggodalmat (tüsszentés, köhintés, orrfolyás esetén), a fizikai állapot folytonos monitorozását és megfigyelését, továbbá a hozzátartozók túlóvását.

A hosszantartó, tartós vagy túl erős szorongás egész testünkre hatással van, lényegében kimeríti a szervezetet, ezért nagy szerepet játszik egyes betegségek kialakulásában, mint például az alvászavarok, migrén, gyomorbántalmak, depresszió vagy a burn-out szindróma esetében. Fontos azt is tudni, hogy a szorongás intenzitása a genetikusan meghatározott érzékenység mellett a korábban megélt tapasztalatoktól is függ.

Hogyan enyhíthetjük a bennünk felgyülemlő feszültséget?

Amennyiben diszkomfortot tapasztalunk, közérzetünk nem megfelelő, gondoljuk át, miképp tudnánk megkönnyebbülni, hogy megakadályozzuk szervezetünk kimerülését. Az ördögi kör megtörésében már a szorongás tüneteinek felismerése is segíthet. Ha úgy érezzük, változtatni szeretnénk testi-lelki jóllétünkön, fontoljuk meg az alábbi lépéseket!

1. Kapcsolódjunk ki!

Tudatosítsuk magunkban, hogy számtalan lehetőségünk van a COVID-19 világjárvány okozta helyzetből eredő feszültség levezetésére és a szorongás káros hatásainak csökkentésére akár lakáson belül vagy közvetlen környezetünkben is. Írjunk egy listát minden olyan tevékenységről, ami kikapcsol, ellazít és feltölt, aztán ezekből minden nap csináljunk meg legalább egyet, de lehetőség szerint inkább többet. Ez lehet sport, séta, beszélgetés, főzés-sütés, olvasás, filmezés, fürdőzés, meditálás, festés, varrás, társasozás, és így tovább. Fektessünk nagy hangsúlyt a kikapcsolódásra, mert ezzel igen sokat tudunk tenni testi és lelki egészségünkért.

hrdoktor-02.jpg

2. Légzésrelaxáció!

A feszültség oldása, az átélt stressz csökkentése, a testi ellazulás és elménk lecsillapítása érdekében végezzünk napi szinten légzésrelaxációt hasi légzéssel. Lassan, kontrollált módon, 3 másodpercen át szívjuk be a levegőt az orrunkon át a hasunkba, kb. ugyanennyi ideig tartsuk benn a levegőt, majd fújjuk ki szájon át, szintén 3 másodpercen keresztül. Fontos, hogy a gyakorlat célja a kellemesebb állapot elérése, ezért mindig igazítsuk saját ritmusunkhoz.

3. Progresszív izomrelaxáció

Testünk egyes izomcsoportjainak megfeszítésével elérhető egy nyugodtabb testi-lelki állapot. Ülő vagy fekvő helyzetben először szorítsuk ökölbe kezünket… ismételjük meg két-három alkalommal. Eztán jöhetnek az alkarok, a felkarok, a váll, a hát, a vádli és a comb izmai, ugyanígy megfeszítve, majd ellazítva, az egyes megfeszítések között elegendő időt hagyva. Fontos, hogy fájdalomérzetet ne provokáljuk: addig feszítsük meg az egyes izomcsoportokat, míg az jó érzéssel tölt el.

4. További tanácsok a koronavírus okozta feszültség csökkentésére:

  • Korlátozzuk a média- és internetfogyasztásunkat, hiszen semmi szükség arra, hogy fél óránként rossz hírekkel traktáljuk magunkat.
  • Segítsünk, ahol tudunk: jó érzéssel fog eltölteni, ha például bevásárolunk egy idős embernek.
  • Alakítsunk ki napi rutint, alkalmazzunk teendőlistákat, osszuk be hatékonyan az időnket, az energiánkat és kössük le a gondolatainkat.
  • Igyekezzünk optimisták maradni és nevessünk minél többet!
  • Írjunk rendszeresen hálanaplót, vegyünk sorba, hogy mi mindenért vagyunk hálásak az életünkben. 

Ha viszont a szorongás már a mindennapi tevékenységek (munkavégzés, otthoni teendők ellátása, társas kapcsolatok) végzését is gátolja, akkor érdemes pszichológus segítségét kérni, főleg, ha tartós álmatlanságot, kórosan lehangolt lelki állapotot, leküzdhetetlen idegességet, kilátástalanságot, állandósuló félelmeket vagy öngyilkossági gondolatokat tapasztalunk.

A cikk a 20 éves Budai Egészségközpont pszichológusainak közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3416402154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása