HRDoktor

Milyenek a kreatív emberek?

2018. október 22. - hrdoktor

A kreativitás hatalmas érték, számos cégnél, szervezetnél az előbbre jutás, a fejlődés alapja. Mi jellemzi a kiemelkedően ötletgazdag embereket, milyen munkahelyi tényezők segíthetik, és melyek akadályozzák a munkatársakban lévő kreativitás kibontakozását?

business-commerce-composition-6213.jpg

Azzal mindenki egyetért, milyen fontos tulajdonság a kreativitás, hiszen marketing- vagy reklámtevékenység, innováció, mérnöki-, programozói-, de még értékesítői munka sem képzelhető el nélküle. Bizonyos fokú kreativitás mindenkiben van, de a munka jellege, a feladatok, a munkahelyi körülmények, a vezető személyisége és a munkatársak hozzáállása akár teljesen el is nyomhatja ezt a tulajdonságot. A monoton munka, a gépiesen végezhető rutinfeladatok sokasága, az új megoldásokkal szembeni érdektelenség, illetve az újszerű gondolatok merev elutasítása, vagy éppen ellenkezőleg, az új ötletek mindenáron való kikényszerítése, elvárása biztosan megakadályozza a kreativitás kibontakozását, hasznosítását. 

Kreatív munkatársak

Kreatív embereknek azokat tartjuk, akik nyitott, rugalmas, eredeti gondolkodásúak, képesek megszabadulni a szabályok kötöttségeitől, a sablonoktól, skatulyáktól, és szabadjára tudják, merik engedni a képzelőerejüket. Fejlett vizuális látásmóddal szemlélik a világot, észrevesznek benne mások által fel nem ismert részleteket is. Az átlagosnál általában kíváncsibbak, érdeklődésük túlterjed a konkrét szakterületükön, befogadják a különböző forrásokból érkező információkat. Önálló véleményük van, és azt meg is tudják fogalmazni, jól kommunikálnak, jó a problémamegoldó képességük. Energiaszintjük magas, örömmel végzik a munkájukat. Előfordul viszont, hogy nehezebben illeszkednek be, különösen, ha a munkahely nem teremt megfelelő hátteret kreativitásuk kibontakoztatásához.

adult-beanie-brainstorming-7367.jpg

Milyen a kreatív munkahelyi környezet?

A helyiség legyen nyugodt, csendes, barátságos, kényelmes, ergonómiai szempontoknak megfelelő bútorokkal berendezve, ahol a munkavállalók jól érezhetik magukat. Vannak, akiknek a kreatív munkavégzéshez arra van szükségük, hogy egyedül lehessenek, de mások inkább csapatban tudnak hatékonyabban dolgozni. A barátságos, fesztelen légkör, a laza ruházat – a szigorú dresszkód helyett –, az ízlésesen kialakított belső tér, az élet jelenléte szobanövények vagy akár akvárium formájában szintén kedvez a kreatív gondolkodásnak.

Mit tehet a munkavállaló a kreativitása fejlesztéséért?

Bár a közhelyszerű mondás szerint „a zseni átlátja a káoszt” – érdemesebb maga körül átlátható rendet tartani, ahol elfér és jól mutat egy-egy esztétikus, gondolatébresztő, a napi munkán túlmutató tárgy is. Ne engedje, hogy a napi beosztása, munkarendje, programja rutinszerűvé, gépiessé váljék, igyekezzen változtatni rajta! Apró újítások is frissítő hatásúak lehetnek: új útvonalon vagy más közlekedési eszközzel munkába menni, az ebédszünetet egy parkban vagy egy felfedezni érdemes családias étteremben tölteni, olykor beiktatni egy sétát vagy felkeresni egy masszázst hazafelé menet stb. Gondoskodjon megfelelő pihenésről, ajándékozza meg magát időnként inspiráló és a testi-lelki feltöltekezést segítő kiruccanásokkal, utazásokkal, kulturális élményekkel!

Hasznos, kreativitást és empátiát fejlesztő gyakorlat, ha időnként megpróbálja elképzelni, hogy más (egy munkatársa, ügyfele, családtagja) hogyan reagálna valamilyen szituációban az ön helyében. Kalandozzon el más szakmák, hobbitevékenységek világába is olykor: remekül lehet például gondolkodni valamilyen kézzel végzett tevékenység, például agyagozás vagy kézimunkázás közben! Legyen nyitott új ismeretségekre, beszélgessen sokat a megszokott társaságán kívüli emberekkel is! Tréningezze a problémamegoldó gondolkodását, nézzen körül, hogyan lehetne a napi tevékenységei vagy munkája során hatékonyabbá tenni vagy egyszerűsíteni a folyamatokat!

collaboration-company-desk-7092.jpg

Mivel támogathatja a kreativitást a munkaadó?

Biztosítania kell elegendő időt az elmélyüléshez, szabad mozgásteret, önálló hatáskört és megfelelő anyagi erőforrásokat is, hogy a kreativitásnak, kísérletező kedvnek ez se legyen akadálya. Ha van lehetőség távmunkára, az a kreatív munkatársak számára különösen megfelelő. Biztosítson megfelelő ösztönzőrendszert: tudni kell, hogy a kreatív emberek számára az előre ismert összegű pénzjutalom nem a legjobb motiváció. A támogató, nyitott, fiatalos, játékos, baráti, közvetlen munkahelyi légkör, a munkahelyi konfliktusok időben történő kezelése is hozzájárul a kreativitás ébren tartásához, fejlesztéséhez.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9714310743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freemanowe 2018.10.23. 13:02:08

"meg is tudják fogalmazni, jól kommunikálnak" - pontosabban a cégek vágynak ilyen jól kizsákmányolható kreatív munkaerőre. Rengeteg kreatív ember van, aki nem tudja jól megfogalmazni mire gondol és a kommunikációja is hagy maga után kívánni valót. Tehát ezek nem a kreatív emberek jellemzői, hanem azon kreatív emberek halmazáé, akikre a cégek hajlandóak ráhederíteni.

Trisi · www.alphawing.hu 2018.10.30. 10:31:27

@freemanowe: a kommunikáció viszont tanulható. Ismerek rettentően okos és egyben elviselhetetlenül paraszt embert aki egy kibírhatatlan barom. Konkrétan nagyságrendekkel többet érhetne el a saját életében csak azzal ha nem úgy kommunikálna mint egy sértett 5 éves kisgyerek vagy legalább el tudna mondani három összefüggő mondatot anélkül, hogy a hallgatóság ne érezzek hogy totál hülyének nézi őket.
Mindez empátiával, tanulással és tudatossággal simán elsajátítható soft skill.. aki ezt nem teszi meg, saját döntése...de nem sajnálom ha nem lesz a csapatom része.

freemanowe 2018.10.30. 12:59:08

@Trisi: Igazad van abban, hogy ezzel a megfogalmazással a bunkó és éretlen egyéneket is védtem, de mentségemre: nem rájuk gondoltam. Mikor írtam, inkább az introvertált emberekre gondoltam. Nekik hiába vannak sokszor zseniális ötleteik, egy-egy harsányabb ember jelenléte teljes mértékben el tudja nyomni őket és emiatt talán soha nem lát napvilágot néhány korszakalkotó gondolat.
Tudom mostanában hatalmas HR meg manager mánia ez a soft skill-ezés és valóban tudnának fejlődni, de egy egyéniségileg harsány embert soha nem fog lenyomni egy introvertált, mert nem is akar... A HR-es kislány sem fog soha jobban a hatalmas arc mögé nézni, ha egy jelölt le tudja dumálni a csillagokat is az égről már nyert ügye van, akkor is ha szakmailag egy 0 - mert "micsoda soft skilljei" vannak. Egy introvertáltat meg második körre se hívnak be, mert nem tudta "eladni" magát...
süti beállítások módosítása