HRDoktor

5 motiváló tipp az irodai mozgáshoz

2018. január 29. - hrdoktor

Korábbi cikkeinkben írtunk már arról, hogy miként tornázhatunk munka előtt vagy épp az esti órákban. Azoknak, akik még ezek után is találnak kifogást a rendszeres testmozgással szemben, van jó tanácsunk: tornázzunk munka közben, az íróasztal mellett!

hrdoktorblog-munkahelyi-torna.jpg

Ülőmunkát végezve általában észre sem vesszük, hogy görnyed a vállunk, fejünk előre esik, nyakunk mereven meghajlik, lábunk keresztben vagy ugyanabban a pozícióban marad órákon keresztül. Csak amikor már annyira elgémberedik egy testrészünk, hogy zsibbad, fáj, akkor kapunk észbe, és mozgatjuk meg magunkat.

1. Az ülőmunka még a dohányzásnál is kártékonyabb az egészségünkre

Az ülőmunka kártékonyságával egyre több kutatás foglakozik, egy tanulmány szerint még a dohányzásnál is kártékonyabb. Egy másik cikk megállapította, hogy az ülőmunka 66%-kal növeli a rák kialakulásának kockázatát. Szerencsére azonban van megoldás! A Columbiai Egyetem tanulmánya arról számol be, hogyha fél óránként megszakítjuk a monoton ülőmunkát, jelentősen csökkenthetjük a civilizációs betegségek esélyét. Mozgásra fel!

2. Semmiféle előkészületet, szervezést nem igényel

A napközbeni ülőtornával pénzt és időt spórolhatunk meg. Ha íróasztalunk mellett dolgozunk, nem lesz szükségünk edzőruhára, semmilyen drága segédeszközre, nem fogjuk lekésni az edzést a túlóra vagy épp a csúcsforgalom miatt, és munka után azonnal mehetünk is a dolgunkra. Ráadásul sokkal frissebbek és koncentráltabbak leszünk munka közben is. A rendszeres mozgás javítja a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, ezáltal pedig növeli az frissességérzésünket. Így akár még a kávéadagunkat is csökkenthetjük. – De a napközbeni ülőtorna mellett arról se feledkezzünk meg, hogy legalább óránként fel is kell álljunk! Így is csinálhatunk néhány mozdulatot, gyakorlatot , és jó, ha néhány lépést teszünk is. Pl. lift helyett lépcsőzzünk, az íróasztalunktól messzire tegyünk olyan dolgokat, amik gyakran kellenek.

3. Azonnal segít levezetni a stresszt

A Yale Egyetem felmérése szerint a munkavállalók 29%-a stresszes a munkahelyén. Ez pedig depresszióhoz, szív- és érrendszeri betegségekhez, energiahiányhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. A fizikai aktivitás elősegíti az endorfin termelődését, amely a jókedvért felelős. Ha úgy érezzük, hogy munkánk kezd megterhelővé válni, próbáljuk meg valamilyen fizikai tevékenységgel azonnal levezetni azt.

4. A rendszeres testmozgás egészségesebb, mint az alkalmanként végzett edzés

Év elején hajlamosak vagyunk nagy elhatározásokat hozni, amelyekből aztán néhány hónap múlva semmi sem lesz. Ennek az az oka, hogy sokszor meggondolatlanul, vagy épp túl nagy vehemenciával vetjük bele magunkat egy olyan dologba, amely gondos előkészítést igényelt volna. Különösen a mozgásszegény életmódot folytatók esetében fontos, hogy intenzív edzés helyett inkább rendszeres, finomabb mozdulatokat végezzenek. Ez a fajta aktivitás kisebb terhelést jelent a szívre, az ízületekre és az izmokra.

5. Egyszerűbb, mint gondolnánk

Nézzék csak:

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9113602339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása