HRDoktor

Utálja a hétfőt? 6 tipp, hogy túlélje a munkakezdést

2018. január 08. - hrdoktor

Már vasárnap délután rosszkedve van, mert lassan elmúlik a hétvége, és előre utálja a hétfői munkakezdés gondolatát? Nézzük, mit tehetne a vasárnapjait tönkretevő "Vissza a munkába" szindróma ellen!

hrdoktorblog-6-tipp-hogy-tulelje-a-hetfot.jpg

Ki tud felhőtlenül kapcsolódni a hét végén, kihasználja a szabadnap minden percét, vagy már vasárnap délutántól elromlik a kedve, mert a hétfőt érzi közelegni? Egy felmérésből kiderült, hogy nagyon sokan vannak ezzel így: tízből legalább heten kimondatlanul annyira szoronganak az újbóli munkába állástól, hogy az már a vasárnapjukat is tönkreteszi. Ez ellen sürgősen tenni kell, egyrészt, mert kár minden frusztráltan töltött napért, másrészt azért is, mert a vasárnapi rosszkedv csak tünete annak, hogy valami alapvetően nincs rendben a hétköznapokon, a munkahelyen sem.

Hat megfontolásra érdemes tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek maradéktalanul élvezni a hétvégét és pozitívan belevágni az új hétbe.

1. Nincs egyedül: a legtöbbünk szenved a "Vissza a munkába" érzéstől!

A hétfőtől való rettegés érzése annyira közkeletű, hogy már orvosi neve is van, Dimanchophobia, azaz vasárnapi fóbia. Ön tehát biztosan nem az egyetlen, akinek a vasárnap délutánja szorongással, rosszkedvvel telik. Még azokat is érintheti ez az érzés, akik nagyon szeretik a munkájukat!

2. A hétköznapok sem csak a munkáról és a kötelességről szólhatnak!

Nem kell, hogy akkora szakadék legyen a hétvége és a hétköznapok között! Kiegyensúlyozásul hét közben, a munkaidő utánra is be lehet iktatni egy-egy szórakoztató programot, akár rendszeressé is tenni a hét egy-egy adott napjára például baráti találkozókat, egy mozizást, egy éttermi vacsorát, vagy egy regeneráló jógafoglalkozást. Így lesz miért örömmel várni a hétköznapokat is!

3. A hétvégén legyen egyensúlyban a szórakozás és a pihenés!

A hétvégi „mindent bele” típusú bulizás hosszabb távon kimerültséghez vezet, kialvatlanul, rossz szájízzel, másnaposan valóban nem jó érzés belevágni egy új hétbe. A hétvégén szánjon elegendő időt a pihenésre is, hogy fizikailag és szellemileg felkészüljön a következő hétre!

4. Készítse elő a hétfői munkát!

A stresszes munkahétkezdést könnyedén megkönnyítheti egy kis proaktív felkészüléssel. Például, mielőtt pénteken elhagyná a munkahelyét, tegye rendbe az íróasztalát, állítsa össze a következő heti tennivalók sürgősségi listáját, esetleg írjon emlékeztetőt a legfontosabbakról. Így hétfő reggel nem a káosz fogadja, nem veszít időt azzal, hogy „képbe kerüljön”.

A hétvégi sütés-főzés során gondoljon előre a hétfői munkahelyi ebédre is: például egy salátával vagy párolt zöldségekkel körített csirkemell, vagy egy gazdag gyümölcssaláta energiával fogja eltölteni, jókedvre deríti majd.

5. Gondolja végig, miből ered a szorongása!

Ha vasárnap este rendszeresen elfogja a szorongás, a lehangoltság, ideje megvizsgálni a szorongása forrását. Úgy érzi, nincs jó helyen, boldogtalan, nyomasztja a munkahelyi környezet, vagy nem képes megfelelni az elvárásoknak? Figyelje meg, mi okozza a problémát! Beszéljen erről egy barátjával, munkatársával is!

6. Ne féljen változtatni!

Miután feltérképezte a szorongás forrását, bizonyos pozitív változtatásokkal próbáljon segíteni rajta! Például a nyomasztó munkahelyi környezeten javíthat néhány falra kitett művészi reprodukcióval, kedves gyerekrajzokkal, vagy az íróasztalán az utolsó vakáció képeivel. Néhány jól megválasztott szobanövény is színt, életet vihet a szürke munkahelyre. A stressz oldásában sokat segíthet, ha időt szán kedvenc hobbijára, rendszeresen elmegy masszázsra, esetleg beiratkozik egy jógatanfolyamra. Ha szükség van rá, alapos utánajárással, továbbképzéssel készítsen elő egy esetleges továbblépést, munkahelyváltozást.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr513546965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása