HRDoktor

Kikészíti a kollégák öltözködése?

2017. október 31. - hrdoktor

Öltözködésünk nagymértékben befolyásolja a rólunk kialakuló képet, ugyanakkor saját hangulatunkat is. Sokan magabiztosabbnak érzik magukat egy elegáns kosztümben vagy magas sarkú cipőben, ezáltal környezetük számára is megnyerőbbnek tűnnek. Azonban, ha napi rendszerességgel viselünk egy lábunkat deformáló, elegáns cipőt vagy egy derekánál karcsúsított szoknyát, az sem az egészségünkre, sem a teljesítményünkre nem lesz jó hatással.

hrdoktor-munkahelyi-oltozkodes-divatos-vs-egeszseges.jpg

Ilyen magas sarkakon hogy bír járni?

Bizonyos munkakörökben kötelező előírás a magas sarkú cipő viselése, de a többieknél alacsonyabb kolléganők és a divatrajongók is előszeretettel hordják. A túlságosan magas sarkú cipők rendszeres viselésével az egyik legnagyobb probléma, hogy természetellenes helyzetbe kényszerítik a lábat, a súlypont megváltozása miatt a lábközép- és a lábtőcsontok terhelése aránytalanul megnő, ami idővel csonthártya-gyulladáshoz, bütyök, kalapácsujj kialakulásához vezethet. Sőt, a lábfejben futó idegekre nehezedő nyomás miatt fájdalmas idegbecsípődés is kialakulhat. Szélsőséges esetben a lábközépcsontok fáradásos törését, hajszálrepedését is eredményezheti, különös tekintettel olyan betegségek előfordulása esetén, melyek a csontállomány csökkenését okozzák. Azonban nemcsak a lábakra hat kártékonyan a magas sarkú cipő, hanem egész testtartást átalakítja, bizonytalanabbá, ingataggá teszi. Ez balesetveszélyes, megnő az esések, a bokarándulás, a ficam, sőt a bokatörés, az ízületi szalagok szakadásának rizikója is. A hosszasan megfeszített hát- és derékizmok gerincfájdalmat, deréktáji idegbecsípődéseket is okozhatnak, mivel egyfajta kényszertartás hatására a gerinc alsó része kidomborodik.

hrdoktor-ulomunka-labfajas.jpg

Nem kell választani a divatos és az egészséges között!

Öltözködési tippek:

  • A sarok nem feltétlenül az ellenségünk. Sőt! A 2-3 cm magasság kifejezetten előnyös. Az ilyen magassággal rendelkező lábbeli tehermentesíti a térdet és a bokát, továbbá segíti a lépések gördülékenységét.

  • Cipőnk készüljön jó minőségű, puha bőrből, vagy olyan rugalmas anyagból, amely a lépéseknél követi talpunk hajlását. Mérete legyen megfelelő, ne szorítsa össze lábujjunkat; bokánkat tartsa stabilan, erősen. Ha állunk, a lábujjak nem érintkezhetnek a cipő végével.

  • Váltsunk gyakran lábbelit! Ne járjunk hetekig, hónapokig ugyanabban a cipőben (a férfiak ezt gyakran elfelejtik!) és ne is hordjunk más által használt, vagyis másképpen koptatott cipőt. Cipőnket időnként érdemes fertőtlenítő oldattal befújni, hogy megelőzzük a gombásodást, vagy a baktériumok elszaporodását - ezzel egyúttal a kellemetlen szagokat is megelőzhetjük.

  • Néhány egyszerű gyakorlattal (kortól függetlenül) segíthetjük lábunk egészségének megőrzését. A nagylábujjat feszítsük a földnek, majd lazítsuk el. Írjunk a lábujjakkal a homokba betűket, emeljünk fel lábujjainkkal egy zsebkendőt a földről. A talp ívének helyreállítását szolgálja például a vízbe tett kavicsokon tett séta (Kneipp kúra) vagy golflabda görgetése a talp alatt.

  • Fontos az is, hogy minden mozgásformához a megfelelő lábbelit válasszuk. A futócipő kiválasztása kapcsán például igen érdekes következtetésre jutottak a kutatók.

  • A profizmust, magabiztosságot sokkal inkább a tudásunk adja, ne csak a stílusunk. Alkalom adtán természetesen viseljünk olyan cipőt, amilyet oda illőnek érzünk. Egy német cég például pont ilyen esetekre fejlesztette ki cserélhető sarkú cipőit. Addig, amíg divatba jön ez a verzió, azt javasoljuk, hogy legyen nálunk mindig egy váltócipő vagy papucs, hogy kényelmesen, gerincbarát módon dolgozhassuk át a napot. Ha csak lehet, egyhuzamban ne legyen a lábunkon három óránál többet magas sarkú cipő.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr4313089896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása