HRDoktor

Komoly bajt is jelezhet a lábzsibbadás!

2017. október 02. - hrdoktor

Ha hosszabb ideig ülünk egy helyben, gyakran érezzük úgy, hogy teljesen elzsibbadt a lábunk. Ez többnyire ártalmatlan jelenség, hiszen külső körülmények miatt alakul ki, és testhelyzetünk megváltoztatásával – egy kis torna, masszírozás – hamar elmúlik. Probléma akkor lehet, ha a zsibbadás rendszeressé válik, vagy már nem csak akkor tapasztaljuk magunkon, amikor hosszabb ideig egy helyben ülünk, hanem napközben többször visszatér ez az érzés, esetleg fájdalom is társul hozzá.

hrdoktor-labzsibbadas.jpg

Gyakorlatilag testünk bármely területe zsibbadhat a lábujjunktól kezdve a nyelvünkig. Ha napközben gyakorlatilag végig egyhelyben ülünk, vagy alvás közben karunk órákig egy pózban volt, esetleg könyökünket beütjük valahová, akkor igen gyakran zsibbadást érzünk.A zsibbadás érzése abból fakad, hogy valamilyen ideg hosszabb-rövidebb ideig, vagy egy hirtelen erős ütés következtében, nyomás alá kerül.

Ha érezte már, hogy ülőmunka közben elzsibbadt a lába, akkor sem kell azonnal valamilyen komoly betegségre gondolnia. A zsibbadásnak ugyanis sok oka lehet, ezért fontos, hogy alaposan megfigyeljük tüneteinket, mielőtt orvoshoz fordulnánk velük.

Milyen betegségek állhatnak a zsibbadás hátterében?

  • Egyes idegek gyulladásos vagy mechanikai sérülése, például az alagút szindróma.
  • Keringési zavarok, szív- és érrendszeri betegségek.
  • Vérszegénység (anémia), dehidratáltság.
  • Gerincbetegségek, az ideg mechanikai térszűkülése vagy idegbecsípődés miatt kialakuló mozgásszervi betegség, így például a porckorongsérv.
  • Gyógyszerek mellékhatása.
  • Neurológiai megbetegedések

Az ülőmunkát végzők legnagyobb ellensége

Az ülőmunka ártalmasabb a gerincre, mint az állómunka. Az „ülésbetegség” szerepet játszhat az elhízás, a mozgásszervi rendellenességek, a visszeresség, depresszió, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek, vesebetegségek, szív- és érrendszeri problémák valamint a porckorongsérv. Ez utóbbi betegség minden harmadik magyar embert érint, kor szerinti megoszlásban leginkább a 30-50 éveseket.

hrdoktor-ulomunka-labfajas.jpg

Milyen panaszok esetén gyanakodjunk porckorongsérvre?

A porckorongsérv kialakulásakor a panaszok forrása elsősorban a mechanikai térszűkítés. Az érintett ideg ödémásodik, megvastagodik begyullad. Ez funkciózavarral jár, amely fájdalom, érzészavar, zsibbadás, illetve az ideg által működtetett izmok gyengülése, vagy komplett bénulása is lehet.A porckorongsérv klasszikus tünetei a heves, éles fájdalom, mely a derékból a fartájék, a forgó felé, gyakran az alsó végtagba térdig, sőt bokáig sugárzik. E panaszokhoz az alsó végtag zsibbadása is társulhat. A tünetek néha alattomosan, lassan alakulnak ki. Ritka esetben a fájdalomhoz a láb mozgásainak gyengesége, még ritkábban a széklet és vizeletürítés kontrolljának a zavara is társulhat. A pontos diagnózis és terápia felállításhoz azonban mindenképp szükséges szakember véleményét kikérnünk.

 

Hogyan előzzék meg az ülőmunkát végzők a porckorongsérvet?

  • A porckorongsérv kialakulásában genetikai okok is szerepet játszhatnak, megelőzéséért azonban mi is sokat tehetünk. A porckorongok állapotát károsíthatja az elhízás – nem csupán a súlytöbblet okozta terhelés miatt, de a biokémiai változások miatt is.
  • A rendszeres dohányzás rontja a vaszkuláris keringést, ezáltal pedig a porckorong állapotát, így a cigaretta sok más betegség mellett ez esetben is rizikófaktor.
  • Rendszeres testmozgással, bőséges folyadékbevitellel és porcvédő készítmények fogyasztásával szintén sokat tehetünk gerincünk egészségéért.
  • Ülés közben figyeljünk a helyes tartásra, naponta többször vegyük fel a helyes ülő pozíciót, húzzuk ki magunkat.
  • Rendszeresen váltogassuk az ülőalkalmatosságot (szék, fotel, térdeplő szék, labda) lehetőség szerint fél-, egyóránként szakítsuk meg az ülést, változtassunk testhelyzetünkön, álljunk fel, mozogjunk.
  • A lehető legtöbb munkafolyamatot (telefonálás, tárgyalás) végezzük álló helyzetben vagy sétálva.
  • Munka közben naponta többször, lehetőleg félóránként, iktassunk be keringést fokozó, nyújtó, lazító gyakorlatokat, akár ülő helyzetben is (például lábfej mozgatása, vállak nyújtása, farizmok megfeszítése, medence billentése).
  • Szükség esetén használjunk a helyes ülést elősegítő külső támaszt (hengerpárna, ékpárna).

 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr1612886272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2019.11.30. 14:00:42

HMMM........EZ AZ IGAZÁN NESZESEMMI FOGDMEGJÓÓÓÓL TANÁCSOK ÖZÖNE.
süti beállítások módosítása