HRDoktor

Vigyázat! Ilyen hatással van a szervezetünkre 10 perc cigiszünet

2017. augusztus 28. - hrdoktor

Sok munkahelyen a cigarettázás közben cserélnek gazdát a fontos információk, ezért gyakran még olyan kollégák is dohányzó társaikkal tartanak, akik maguk egyébként sosem vettek cigarettát a kezükbe vagy nem dohányoznak rendszeresen. Milyen veszélyeknek teszik ki így magukat? Utánanéztünk annak is, hol tart ma a munkahelyen való dohányzás szabályozása.

hrdoktorblog-dohanyzas-munkahely-egeszseg.jpg

Néhány évtizeddel ezelőtt a munkaidőben történő dohányzás még egyáltalán nem volt szabályozva. Zárt térben is rá lehetett gyújtani, nemegyszer vastagon állt a füst az értekezleteken, vállalatközi egyeztetéseken, irodákban, szerkesztőségekben, tanári szobákban, közös munkahelyi pihenőhelyeken is, ami állandó konfliktusforrást jelentett a dohányzó és a nem dohányzó munkatársak között. Ez volt az a korszak, amikor a nők is felzárkóztak a férfiakhoz a cigarettafogyasztásban. Ma már, sajnos, közel azonos arányban dohányoznak mindkét nembeliek – ennek megfelelően a tüdőrák-statisztika is egyre kisebb különbségeket mutat férfiak és nők esetszámai között. Azt persze nem lehet tudni, hogy mekkora része volt a női dohányzás terjedésében a divatnak, az egyenjogúsági törekvéseknek, a nők munkába állásának, illetve annak az érvnek, hogy „mindegy, hiszen ha én nem is dohányzom, akkor a mások füstjét szívom”, hiszen a nemdohányzók is bőségesen részesültek a füst ártalmaiból a munkahelyeken is.

 

A dohányzás munkajogi szempontból

A több lépcsőben történő szigorításnak köszönhetően először a dohányosok-nemdohányzók elkülönítésére törekedtek, külön irodát, tanárit, pihenőt alakítva ki számukra. A legutóbbi években pedig minden eddiginél szigorúbb szabályozást vezettek be: munkahelyen kizárólag az erre kijelölt, nyílt dohányzóhelyen szabad rágyújtani. Sok munkaadó ennél is tovább ment és nemdohányzóvá nyilvánította a cég vagy intézmény teljes területét, így a dohányzók az utcára szorultak. A tilalom Magyarországon az elektromos cigarettára is vonatkozik (több országban ezt nem tiltják, sőt, van, ahol a leszokás leghatékonyabb eszközének tekintik).

 

Kevésbé egyértelmű, hogy mikor cigarettázhatnak a munkavállalók. A Munka Törvénykönyve nem rendelkezik a dohányzás céljából biztosított szünetről, tehát elvileg a munkavállaló jogszerűen nem szakíthatja meg a tevékenységét dohányzás céljából. Azokon a munkahelyeken, ahol nincs teljes dohányzási tilalom, ott a munkaközi szünet (9 órás műszak esetén összesen 45, e fölött 60 perc) áll a cigarettázók rendelkezésére, természetesen úgy, hogy kötelesek a nem dohányzók védelmére vonatkozó előírásokat figyelembe venni. Másik kivétel, hogy a munkáltató engedélyezheti a munkavégzés időszakonkénti megszakítását. Azok számára, akik egész nap monitor előtt dolgoznak, óránként tízperces szünet jár, amikor a képernyő elől felállva pihentethetik a szemüket, járkálással frissíthetik fel az ülő munkától elzsibbadt tagjaikat. Sokan – ha nem kapnak ez idő alatt más jellegű feladatot – ezt az időt használják cigarettaszünetre, az erkély vagy az udvar dohányzásra kijelölt részébe vonulva.

 hrdoktorblog-cigiszunet-munkahely-passziv-dohanyzas.jpg

A passzív dohányzás ártalmai

A szigorú szabályozást elsősorban a nemdohányzók védelmében hozták, hogy legalább a munkahelyeken, nyilvános helyeken és játszótereken elkerülhessék a passzív dohányzást, hogy akaratán kívül ne tegyenek ki  senkit mások függősége miatti ártalmaknak. Társaságban, családban viszont továbbra is fennáll ez a probléma, és ijesztően sok egészségi következménnyel járhat. A cigarettafüstben több mint 3800(!) azonosított vegyi anyag van, ezek között bizonyítottan rákkeltő anyagok is vannak.  A füst egy részét, az ún. mellékfüstöt nem csak a dohányzó szívja be, hanem a környezetbe kerül, ráadásul ez a része nem megy át a filteren sem, így szűretlenül még több káros anyagot tartalmaz. A passzív dohányzás az aktívhoz hasonlóan kiválthat tüdőrákot, növeli más daganatos betegségek és szív-érrendszeri betegségek kockázatát, évente több ezer áldozatot szed.


Mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni?

A szigorúbb szabályozással párhuzamosan sokat változott a dohányzás társadalmi megítélése is: ma már a trend megfordult, különösen nyugaton egyre kínosabbnak érzik a dohányzást, társaságban és álláskeresésnél egyre több helyen hibapontnak is számít. A nemdohányzók védelmében hozott intézkedések nyomán ma már nem kell senkinek akarata ellenére elviselni a kollégái cigarettafüstjét. Ennek ellenére nem ritka, hogy valaki nemdohányzó létére mégis, önként csatlakozik a kijelölt dohányzóhelyen füstölőkhöz, mert nem akarja kizárni magát a társaságukból, esetleg belső munkahelyi híreket remél ezektől a cigiszünetektől. Ha csak a jó társaság, az esetleges információáramlás érdekében tart a cigarettázó munkatársaival, próbálja meg megfordítani a helyzetet és elérni, hogy ők csatlakozzanak Önhöz! Ilyen társaságszervező, a beszélgetést, információk cseréjét lehetővé tévő, egészségesebb alkalom lehet például egy-egy pár perces közös kávézás, teázás a teakonyhában, vagy egy aktuális születésnap megünneplése pár szelet süteménnyel, egy kis kóstoló a telken frissen szedett gyümölcsből, stb.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7312754498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.08.28. 20:26:38

Pártunk és kormányunk egyik kifejezetten üdvös döntése volt a dohányzás masszív blokkolása.
Azóta lehet normálisan meglenni valahol.
Amúgy kevés tahóbb ember×, van a dohányosoknál, ennek bizonyítéka meg ott hever mindenhol, mert még a kukába is képtelen kidobni a szaros csikkjét.

---
× már most biztos vagyok benne, hogy lesz legalább egy sértődött dohányos, aki magára ismer, de majd elugatja, hogy szerinte ki a tahó...

kolompa lole 1111 2017.08.28. 20:27:28

"Ha csak a jó társaság, az esetleges információáramlás érdekében tart a cigarettázó munkatársaival, próbálja meg megfordítani a helyzetet és elérni, hogy ők csatlakozzanak Önhöz! Ilyen társaságszervező, a beszélgetést, információk cseréjét lehetővé tévő, egészségesebb alkalom lehet például egy-egy pár perces közös kávézás, teázás a teakonyhában"

muaha, az egész cikk arról szól mekkora cigiellenes terror lett a munkahelyeken, majd biztos a maradék pár percét répalé iszogatással meg salátazabálással fogja tölteni a konyában, peeerszeee... Max fogja a kávét és már roan is ki a dohányzóba, ahol a hírek továbbra is gazdát cserélnek. A terrorral max ezt lehetett elérni.

2017.08.28. 20:47:28

Világbékepipa!

2017.08.28. 21:26:00

hej, amikor még a kávé mellett füstölt a bláz az íróasztalon könyökölve pöfékelve

v2peti 2017.08.29. 13:47:57

@kolompa lole 1111: Remélem egyszer a csúcsidőben való indokolatlan autózás (minimális előny miatti) is ciki lesz.
süti beállítások módosítása