HRDoktor

Elkortyolna egy gőzölgő kávét a munkahelyén? Jó ötlet!

2017. augusztus 21. - hrdoktor

Kávé nélkül sokunk még az ágyból sem tud kikelni, a munkahelyünkre pedig be sem lépünk anélkül, hogy ne lebegne ott szemünk előtt egy gőzölgő kávé képe. A délutáni mélypontot pedig ismét csak vele együtt tudjuk átvészelni. Mi a titka? És egyáltalán, jó-e hogy ennyire az életünk része.

hrdoktorblog-kavezas-egeszsegugyi-hatasai.jpg

A kávé mindennapjaink része. Mégis időről időre felröppenek olyan hírek, amelyek azt sugallják, hogyha jót akarunk egészségünknek, akkor jobb, ha azonnal abbahagyjuk a fogyasztását.  Cikkünkben a tévhitek eloszlatása érdekében összegyűjtöttük a legfontosabb pozitív és negatív hatásait. 

 

:) A kávé koffeint tartalmaz, amely stimulálja az agy működését és fokozza a metabolizmust

Az üdítő italok, a tea és a csokoládé tartalmaz koffeint, de a kávé a legfőbb forrás. Egy csésze fekete koffeintartalma 90-100 mg körül van. A koffein ismert stimuláns. Az adenozin nevű agyhormon blokkolásával a koffein ténylegesen megnöveli az agy aktivitását és más neurotranszmitterek, például a noradrenalin és a dopamin felszabadulását. Ezáltal csökkenti a fáradtságot, növeli az éberséget és a hangulatunkra is pozitívan hat. Sőt! A koffein 3-11% -kal is meggyorsíthatja az anyagcserét.

 

:( Azonban ... ezeknek a hatásoknak egy része valószínűleg csak rövid távon működik

Hogyha minden nap kávézunk, akkor egy idő után szervezetünk hozzászokik, és a fent említett pozitív hatások kevésbé fognak érvényesülni.


:) A kávé kiemelkedően sok antioxidánst és alapvető tápanyagot tartalmaz

Egy csésze feketekávé az alábbi vitaminokat tartalmazza:

    B2-vitamin: az RDA (ajánlott napi tápanyagbevitel) 11% -a.
    B5-vitamin: az RDA 6% -a
    B1-vitamin: az RDA 2% -a
    B3-vitamin: az RDA 2% -a
    Folát: az RDA 1% -a
    Mangán: az RDA 3% -a
    Kálium: az RDA 3% -a
    Magnézium: az RDA 2% -a
    Foszfor: az RDA 1% -a

Ha pedig naponta több csésze kávét is fogyasztunk, akkor ezek a százalékok csak még inkább hatványozódnak. Sajnos sok nyugati ember a kávéfogyasztásából több tápanyagot visz be a szervezetébe, mint gyümölcsökből és zöldségekből összesen. Az egyoldalú étrend azonban nem helyettesíti a változatos étkezést. Irodai alkalmazottaknál pedig különösen fontos a gondosan megtervezett táplálkozás.

 

:( A koffein függőséget okozó szer

Az egyik probléma a kávéval, hogy az emberek többsége függővé válik tőle. Ennek következtében egyre toleránsabbá válnak iránta, amiatt pedig egyre többet és többet kell belőle fogyasztaniuk. Amikor egy kávéimádó nem jut kávéhoz, elvonási tüneteket produkálhat, így például fejfájást, fáradtságot, ingerlékenységet is tapasztalhat magán.

hrdoktorblog-kavezas-elonyok-hatranyok.jpg 

:) A kávéimádóknak kisebb az esélyük a 2-es típusú cukorbetegségre

Sajnos a 2-es típusú diabetes az utóbbi évtizedekben 10-szeresére nőtt, és napjainkban már több mint 300 millió embert sújt. A rendszeres kávéfogyasztók körében azonban jelentősen csökkent a betegség kialakulásának kockázata.

 

:) A kávéfogyasztóknak kisebb a kockázata valamilyen májbetegség kialakulására

A máj nagyon érzékeny minden szervezetünkbe bevitt anyagra, így például az alkoholra és a fruktózra is. A kávéfogyasztóknak 84%-kal alacsonyabb az esélye a cirózis kialakulására, különösen azoknak, akik napi 4 vagy annál több csészével fogyasztanak belőle. A májrák a második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek. A fekete imádóinál azonban 40%-kal alacsonyabb a májrák kialakulásnak kockázata.

 

:( Savasodást okoz, ha reggel éhgyomorra fogyasztjuk a kávét

Többségünk a reggelit rögtön egy kávéval indítja. Ez egyrészt túlzott savképződést eredményez, másrészt így a kávé kevésbé lesz hatásos. Orvosi kutatások kimutatták, hogy a koffein sokkal jobban kifejti jótékony „pörgető” hatását, ha nem rögtön ébredéskor hörpintjük fel, hanem legalább egy órával később.

 

:) Azok, akik szeretik a feketét, kevésbé hajlamosak a depresszióra

A depresszió a világon a leggyakoribb pszichés probléma. Egy 2011-es kutatás bebizonyította, hogy azok az emberek, akik kávét fogyasztanak, 20%-kal kevésbé hajlamosak a depresszióra. Egy másik tanulmány pedig arról számol be, hogy akik 4-nél több kávét fogyasztanak egy nap, 53%-kal kevesebb eséllyel lesznek öngyilkosok.

 

:( A koffein alvás- és keringési problémákat okozhat

Az, aki érzékenyebb a koffein hatására, könnyebben lehet problémája az alvással. Ha Ön is tapasztalt magán már ilyen hatást, próbálja ki, hogy 2 óra után már nem fogyaszt kávét. A túl sok koffein fogyasztása szorongást, heves szívdobogást, vérnyomás-emelkedést okozhat, és súlyosbíthatja a pánikrohamokat is.

 

:) A kávéimádók hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem fogyasztják

A fenti felsorolás után talán meg sem lepődünk azon, hogy a kávéfogyasztók hosszabb ideig élnek, mint azok, akik nem isznak egyáltalán feketét. A számos népbetegség kockázatát csökkentő szer állítólag akkor fejti ki leginkább pozitív hatását, ha napi 4-5 csészével fogyasztunk belőle.

 

Hogyan legyen valóban egészséges a kávé?

A fentiekből is láthatjuk, a kávé alapvetően egészséges szer, különösen akkor, ha betartjuk az alábbi szabályokat:

  • Ébredés után várjunk egy órát a reggeli kávéval, előtte pedig mindenképp reggelizzünk!
  • Ha lehet, egyáltalán ne tegyünk cukrot, zsíros tejszínt, édesítőt a kávéba. Aki mégis szereti édesen fogyasztani a feketét, az használjon természetes édesítőket (nádcukor, stevia).
  • Ha papírszűrővel főzzük a kávét, megszabadulhatunk a cafestol nevű koleszterinvegyülettől, amely a magas koleszterinszintért felelős.
  • A terhes nők kerüljék a kávéfogyasztást, elsősorban annak vízhajtó hatása miatt.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9212727596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása