HRDoktor

Bagoly vagy pacsirta? A későn vagy a korán kelők a hatékonyabbak?

2017. augusztus 07. - hrdoktor

Mindannyian ismerünk olyan embereket, akik reggel energiával telten ugranak ki az ágyból, sietnek zuhanyozni, és már reggel 8-kor aktívan teljesítenek a munkában. Mások számára viszont nincs rettenetesebb hang az ébresztőóra csörgésénél. Már a kávéfőzőig való eljutás is komoly kihívást jelent, de a munkahelyen a délutáni órákban mintha megtáltosodnának, és szívesen maradnak akár még túlórázni is. De vajon a pacsirta vagy az éjjeli bagoly típusú emberek teljesítenek jobban a munkahelyen?

hrdoktor-munkahelyi-teljesitmeny-bagoly-pacsirta-tipusu-munkavallalo.jpg

Az alvás és ébrenlét napi ritmusa, időzítése, vagyis a cirkadián ritmus nagy egyéni eltéréseket mutat. A jellemzők szerint a pszichológusok két csoportot különítenek el: a nappal együtt ébredő, korán nyugovóra térő pacsirták és a későn kelő, de könnyen és szívesen éjszakázó baglyok kronotípusát. Ezek a különbségek kihathatnak az egyén egész életvitelére, napirendjére, a munkahelyi teljesítményére, sőt, egyesek szerint személyiségjegyeiket is befolyásolják. Testi jelei is vannak: mérhető különbségeket találtak a pacsirták és a baglyok testhőmérsékletének napi alakulása és a hormonszintjük változása között. A pacsirták testhőmérséklete kora délután, a baglyoké viszont bő négy órával később a legmagasabb. A korán kelő típus szervezetében reggelente a kortizolszint, míg a baglyokéban a melatonin hormon szintje volt kimutathatóan magasabb. Az alvási-ébrenléti ritmus egyéni alakulását öröklött adottságok, a nevelés során elsajátított családi szokások formálják, és befolyásolja az életmód, a környezet, az évszak és az életkor is. Nézzük a két alaptípust!

 

Pacsirták, a „reggel hírnökei”

Ők azok, akik kora reggel is kipihenten, jókedvvel ébrednek, képesek akár énekelni is a zuhany alatt és türelemmel segíteni az összes családtag elindulását. Szeretnek a nappal együtt kelni, jó étvággyal reggeliznek. Már korán energikusak, szívesen edzenek reggel. Nemcsak testileg, hanem mentálisan is jó formában vannak, gyakori, hogy a legjobb ötleteik hajnalban támadnak. A kora reggeli munkaórákban a legeredményesebbek, viszont délután 2-3 óra között gyakran élnek át holtpontot, elálmosodnak. Este 10 után már nem szívesen időznek a legjobb társaságban sem, ágyukba kívánkoznak, elbóbiskolnak tévézés közben, az éjszakai műszak pedig szinte teljesíthetetlen elvárás lenne a számukra.

 

A baglyok az éjszaka vadászai

A baglyok utálják a felkelést, maguktól csak jóval később ébrednének, és ébresztésre is nehezen szedik össze magukat. Reggelente nincs még étvágyuk, a reggelit a kávé kivételével inkább kihagyják, az edzést is délutánra ütemezik be. Bár a munkanapjuk nehezen indul, de aztán, belemelegedve, ők azok, akik zokszó nélkül hajlandók megnyújtani a napot, akár késő estig túlórázni. Jól bírják a délutáni, éjszakai műszakot is, és nem csak a munkában: társaságban még késő este is képesek a jó hangulatról gondoskodni.

 

Más lenne a személyiségük is?

Máig eldöntetlen a vita arról, hogy a kronotípus, vagyis az egyéni bioritmus összefügg-e az illető képességeivel, személyiségjegyeivel. Általánosan elterjedt vélekedés, hogy a bagoly-típusúak kreatívabbak, több közöttük a nagy fantáziával, tehetséggel megáldott művész, míg a pacsirták a hűvösebb tudományokban, a matematika, a logika és az elemző képesség terén emelkednek inkább ki. Ugyanakkor lehet, hogy az ok-okozati összefüggés fordítva működik: például nem azért lesz valaki kreatív, mert bagoly típusú, hanem a fokozott kreativitású művészemberek jellegzetes életmódja formálja őket éjszakai életet élő bagollyá.

A hormonális különbség okozhatja, hogy a kutatások szerint az éjszakai életet kedvelő bagoly típusúak között több a melankóliára, depresszióra hajlamos, míg a pacsirták között több alapvetően jó kedélyű, kiegyensúlyozott embert találhatunk.

 

Pacsirták és baglyok a munkahelyen

A két típus képviselői között nincs minőségi különbség, a munkaadó nem tekintheti egyiket sem jobbnak vagy rosszabbat a másiknál. Ugyanakkor a munkavállaló önismeretéhez hozzátartozik, hogy tudja, melyik típusba sorolhatja magát. Ennek ismeretében figyelhet az álláskeresésnél arra is, hogy a típusának megfelelőt válasszon. A szigorúan kötött munkaidőben, nappali, hagyományos munkarenddel működő, a folyamatosan nagy összpontosítást, elemző képességet igénylő munkahelyek – ma is ebből van több - jobban megfelelnek a pacsirta típusú munkavállalóknak. A baglyok viszont bátrabban vállalhatnak délutáni vagy éjszakai műszakban végzett munkát, a legjobban viszont akkor érezhetik magukat, ha kötetlen munkaidőben dolgozhatnak, vagy ha élhetnek a lépcsőzetes munkakezdés, a rugalmas munkaidő lehetőségével. Szerencsére egyre több munkaadó ismeri fel ez utóbbi előnyeit.

 

Alakítsa tudatosan alvási szokásait!

Bár a baglyokból sosem lesz pacsirta, a pacsirtákból sem bagoly, de bizonyos mértékig arra is van mód, hogy a munkavállaló tudatosan átalakítsa napi ritmusát az adott munkahely követelményeinek megfelelően és a pihentetőbb alvás érdekében. Néhány tipp ehhez:

  • Mindkét típus vigyen rendszerességet alvási szokásaiba, igyekezzen minden nap ugyanabban az időben kelni és feküdni!
  • Ne húzza be a függönyöket, ha korán kell kelnie: a természetes fény segíteni fog ebben a baglyoknak is. Az esti elalvást viszont segíti, ha minél sötétebb van a hálószobában.
  • Ha változtatni szeretne a lefekvés vagy az ébredés szokott időpontján, fokozatosan tegye, negyedórás módosításokkal!
  • Használja ki a testedzés élénkítő hatását!
  • Éljen a gyógynövények lehetőségeivel: a rozmaring, menta, édesgyökér teája élénkítő, míg a komló, a macskagyökér, a levendula és a citromfű nyugtató, altató hatású.
  • Elalvás előtt lehetőleg kerülje a vibráló fényeket, illetve a monitorok kék fényét!
  • Ébredés után egy-két percig még maradjon ágyban, hagyjon időt magának, hogy rendszerezze a gondolatait, aznapi terveit!

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr2512725772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.08.07. 15:14:58

Mielőtt valaki komolyan elemezné az eltéréseket, kicsit gondolkodjon el azon a tényen, hogy mindössze pár nap alatt át lehet állni egyik típusról a másikra, hasonlóan az időzónák közötti átálláshoz...
süti beállítások módosítása