HRDoktor

Ezért ne dolgozzon üres hassal

2017. augusztus 01. - hrdoktor

Bár tisztában vagyunk azzal, hogy a napindító étkezés milyen fontos, a reggeli rohanásban gyakran arra sincs időnk, hogy néhány falatot bekapjunk munkába menet. Üres hassal azonban nehezebb hatékonyan dolgozni is, ezért összegyűjtöttük tippjeinket, hogyan reggelizhetünk úgy, hogy közben a munkahelyi feladataink is időre el legyenek végezve.
 hrdoktor-reggeli-munkahely-munkareggeli.jpg

A napindító étkezés a helyes táplálkozás egyik kulcsa, a dietetikusok megegyeznek abban, hogy ez a legegészségesebb étkezés, sokan mégis elhanyagoljuk. Az induláskor, rohanás közben felhajtott csésze kávé nem tekinthető reggelinek, sőt, éhgyomorra többet ártunk vele, mint amennyit használunk. Vannak sokan, akik nem is képesek ezen a reggeli gyakorlaton változtatni, mert még olyan korán nincs is étvágyuk. Ez az ún. bagoly típusú, reggelenként nehezen felkelő, lassabban aktivizálódó emberekre valóban jellemző, de rajtuk kívül is sokan vannak, akik a készülődés közbeni kapkodás, időhiány, stressz miatt nem tudnak reggelizni. Milyen következményei lehetnek ennek?

 

Az elmaradt reggeli átka

A munkahelyi egészségnek is fontos eleme a reggeli. Jól összeállítva lassan felszívódó, alacsony glikémiás indexű, tartósabb telítettségérzetet okozó ételeket tartalmaz, például teljes kiőrlésű gabonaféléket, zöldségféléket, tejtermékeket, tojást, húsokat. Javítja a koncentrálóképességet, növeli a szellemi teljesítményt, és az egész napot megalapozhatja az energiát adó tápanyagok, immunerősítő vitaminok, a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagok, a jó emésztéshez szükséges rostok biztosításával.

A reggeli hiánya több kedvezőtlen következménnyel jár: bár legtöbben nem tudatosítják magukban az összefüggést, de éhgyomorral rosszkedvűen, ingerlékenyebben, kisebb hatékonysággal látnak munkához, és ez a belső feszültség alacsony toleranciaszintet, hosszabb távon rosszabb munkahelyi légkört is eredményezhet.

Nem árt tudni azt sem, hogy a reggeli kihagyásának nincsenek előnyei, nem vezet súlycsökkenéshez még a fogyókúrázók esetében sem, hanem éppen ellenkezőleg: fokozza a rágcsálás, nassolás utáni vágyat, növeli a felesleges pluszkalóriák (csoki, keksz, stb.) bevitelét. Ez egy bűvös kör, hiszen az ilyen, gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó, cukros, fehér lisztes termékek fogyasztói hamar megéheznek ismét.

hrdoktorblog-munkahelyi-reggeli.jpg


Ha otthon nem megy - munkahelyi reggelik

Első körben próbáljuk meg otthon megmenteni a reggelit magunk és a család számára: keljünk fel húsz perccel korábban, készítsük be este a kávét, mindig legyenek otthon reggelire való tejtermékek, szendvicsre való krémek, tojás, paprika, paradicsom, gabonapelyhek, müzli, teljes kiőrlésű kenyér. Ha sikerül megvalósítani a közösen, leülve elfogyasztott reggelit, az biztosan erősíteni fogja a párkapcsolatot és a családi összetartozást. Ha azonban ez otthon, különböző okokból megvalósíthatatlan (más időpontokban indulunk, túl korán stb.), akkor a munkahelyen vagy a gyerekeinknek az iskolában kell biztosítani a nap első étkezését.

Az útközben hamarjában vásárolt péksüteménynél jobb megoldás, ha a mostanában újra divatos uzsonnás dobozba csomagolunk néhány hozzávalót, például kis kiszerelésű sajtot, felvágottat, teljes kiőrlésű kenyeret. Ha előző nap a vacsorakészítésnél szakítunk pár percet az előkészítésre, akkor nem gond saját keverésű szendvicskrémmel, főtt tojással, mosott gyümölccsel, tisztított uborka- vagy sárgarépahasábokkal is kiegészíteni a reggelit. Ez utóbbiak egészséges nassolnivalóként akár munka közben is jól jönnek majd!

A legtöbb munkahelyen van egy kis konyha, ahol a munkaközi szünetekben kávét, ásványvizet lehet fogyasztani. Ennek kínálatát érdemes kiegészíteni: tartsunk bent többféle innivalót, teát, tartós tejet, koffeinmentes kávét is, legyen müzli, müzliszelet, extrudált kenyér, a hűtőben szendvicskrém, vaj és méz is, hogy szükség esetén ott is összeállítható legyen egy –a sokadik üres kávénál lényegesen egészségesebb – reggeli.

A munkatársakkal összehangolva a szükségből előnyt kovácsolhatunk, ha a munkahelyen pótolt gyors reggelik helyett egy közös munkareggelit szervezünk, ahol az evés, kávézás mellett átbeszélhetjük a kollégákkal a napi teendőket. Ennek hozzávalóit a „batyusbulik” mintájára otthonról is hozhatják a résztvevők, vagy összedobott pénzből meg is vásárolhatjuk. Az erre szánt 20-30 perc mindenképpen hasznos, csapatépítő, a munkahelyi légkört javító hatású idő lesz.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr8112708198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.08.02. 11:52:22

Én az irodai hűtőben tartok alapanyagokat, azt kiegészítem otthoni alapanyagokkal és reggel útközben (vagy max. előző nap) vásárolt friss pékáruval. Irodába érve első a reggeli, nagyjából ekkor szoktam megéhezni (70-90perccel ébredés után). Nyáron rengeteg az idényzöldség, ilyenkor jó kis villásreggeliket lehet rendezni, télen inkább a töltött/sós/húsos pékáruk mennek tonnaszámra sok teával.

fifibá55 2017.08.02. 23:03:09

A munkatársaknak szerencsére eltérő az izlésük, így a legváltozatosabb reggelit lehet ingyen összeállítani abból, amit bespájzolnak maguknak.

Labasmaz 2017.08.03. 08:11:16

"...hogy közben munkahelyi feladataink is időre el legyenek végezve."

Miért nem lehet ezt magyarul leírni? Pl. ilyenformán: "...hogy közben munkahelyi feladatainkkal is időre elkészüljünk." vagy "...hogy közben munkahelyi feladatainkat is időben elvégezzük."

Mérnork 2017.08.03. 09:35:45

"Nem árt tudni azt sem, hogy a reggeli kihagyásának nincsenek előnyei, nem vezet súlycsökkenéshez még a fogyókúrázók esetében sem, hanem éppen ellenkezőleg: fokozza a rágcsálás, nassolás utáni vágyat, növeli a felesleges pluszkalóriák (csoki, keksz, stb.) bevitelét"
LOL, a post toló kómában töltötte az utóbbi 5 évet? Keressen rá nyugodtan az átmeneti böjtös módszerekre (leangains, eat-stop-eat, warrior diet stb.) A sok okos tanácsot megfogadva (reggelizz bőségesen, egyél napi 5×, stb.) sikerült a 30-as éveim végére 120 kilo fölé csúsznom, rendszeres edzés (heti 3 kondi) mellett. Nagyjából 5 éve tartom a warrior diet-et, egy év alatt becsúsztam 100 kilo alá, most 90 kilo alatt vagyok már, a 187 centimhez, nagyjából 15% tzs mellett.
süti beállítások módosítása