HRDoktor

Klímareuma - Lehet, hogy a légkonditól fáj a háta?

2017. május 15. - hrdoktor

Az irodai klímaberendezés túlzó használata gyakran okoz különböző reumatikus betegségeket. Ha kollégái gyakran panaszkodnak nyakfájásra, vállfájásra vagy hátfájásra, elképzelhető, hogy a klímareuma áll a tüneteik hátterében. Eláruljuk, mit tehetnek a kínzó ízületi- és izomfájdalmak enyhítése érdekében!

hrdoktorblog-klimareuma.jpg

A felforrósodott utcákról, a hőt sugárzó betonsivatagból igencsak jólesik belépni egy 20 fokosra lehűtött irodába, ugyanakkor a szervezetünk nincs hozzászokva ilyen drasztikus hőmérséklet változásokhoz, így nem képes károsodás nélkül elviselni a napi akár többszöri 10-20 fokos hőingadozást. A tartósan nagy hőmérséklet különbség és a testrészeinket közvetlen módon érő huzat gyakran vezet kínzó ízületi- és izomfájdalmakhoz, különösen a nyak és a vállöv tájékán.

 

Milyen tünetekkel jár a klímareuma?

Az ülőmunkát végzők körében a váll, nyak, könyök, csípő, térd tájékán eleve gyakran jelentkezik fájdalom a helytelen üléspozíció, az egyoldalú terhelés és a mozgás hiánya miatt. A helytelen klímahasználat pedig tovább súlyosbíthatja ezeket a tüneteket.

A hideg levegő, főleg ha közvetlenül érint egyes testtájakat, növeli az izom tónusát, a folyamatos feszülés pedig tovább fokozza a meglévő tartáshibát. Ez csökkenti a szövetek vérellátását és gyulladást idéz elő, aminek következtében a mozgás beszűkül, a kar felemelése, forgatása pedig nehézkessé válik.

Az ízületi- és izomfájdalmak mellett szemszárazság, bőrszárazság, szédülés, fülzúgás, fejfájás és szénanátha jellegű tünetek (orrfolyás, tüsszögés, köhögés) is jelentkezhetnek.

hrdoktorblog-home-office-betegen.jpg 

Hogyan kerülhetjük el a kellemetlen tüneteket?

A klíma által okozott reumatikus tünetek elkerüléséhez mindössze néhány alapszabályt kell betartanunk.


1. Határozzuk meg az ideális hőmérsékletet!

Az irodai hőmérséklet beállításakor ügyeljünk arra, hogy a külső/belső hőmérséklet különbsége ne legyen túl nagy, ha lehet, ne haladja meg az 5-8 fokot. Ne feledjük, a klíma elsődleges célja nem az, hogy gyorsan lehűljünk az utcáról belépve, hanem az, hogy megfelelő tartózkodási hőmérsékletet biztosítson.


2. Mértékkel használjuk a légkondit!

A klíma mértéktartó használatát az is indokolja, hogy szárítja a levegőt, ami szem- és bőrszárazságot okozhat, ezen kívül pedig légúti megbetegedésekre is hajlamosít. Előbbiek elkerülése érdekében hasznos, ha időnként párásítjuk a levegőt.


3. A kollégák távollétében hűtsük az irodát!

Lehetőleg olyan időszakra időzítsük a légkondi működtetését, amikor éppen nem tartózkodunk az irodában! Ha az ebédszünetben vagy a tárgyalóban zajló egyeztetések ideje alatt hűtjük az irodát nem tesszük ki magunkat a közvetlen huzat veszélyének.


4. Ne közvetlenül a testünket érje a hideg levegő!

Fontos, hogy a hideg levegő ne közvetlenül érje a különböző testrészeinket, azaz ne magunkra, kollégáinkra vagy üzletfeleinkre fújjon a légkondicionáló. Ezt úgy érhetjük el, ha megfelelően állítjuk be a légáramlás irányát, és keringtetjük az irodában a levegőt.


5. Egészségbarát módon légkondicionáljunk!

Munkáltatóként tartsuk szem előtt azt is, hogy az automata központi rendszerek esetén a munkáltató felelőssége a légkondicionáló egészségbarát működtetése.


6. Egyeztessünk kollégáinkkal!

Fontos, hogy a légkondicionáló egészségbarát működtetése érdekében bevezetett szabályokkal az egy légtérben dolgozó kollégák mindannyian egyetértsenek. Ehhez szükséges, hogy egészséges legyen a munkatársak viszonya, és hogy a közösség érdekében mindannyian készek legyenek apró kompromisszumokra a berendezés használatával kapcsolatban.


7. Óvjuk az ízületeinket!

A nyár ellenére tartsunk az irodában plusz meleg holmit, amit szükség esetén felvehetünk. A férfi kollégák általában még nyáron is hosszú ujjú ingben, hosszú nadrágban dolgoznak, viszont a hölgyek gyakran harisnya nélkül, a vállat is szabadon hagyó nyári ruhában mennek dolgozni. Esetükben is praktikus, ha a légkondicionált irodában tartanak maguknál kendőt vagy kardigánt, amibe bármikor bele tudnak bújni.


8. Tartós fájdalom esetén forduljunk orvoshoz!

Ha a tünetek a házi fájdalomcsillapítás eszközei mellett napokon belül nem javulnak, mindenképpen kérjük reumatológus segítségét. A tünetek kezelése során az elsődleges cél a fájdalom csillapítása és a gyulladás csökkentése. Emellett fontos a mozgásfunkciók, és a vázizomrendszer egyensúlyi állapotának helyreállítására gyógytorna vagy gyógymasszázs segítségével. Fontos szem előtt tartanunk, hogy orvosi közbenjárás nélkül elhúzódó, éveken át tartó idült ízületi elváltozások lehetőségét kockáztatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr3312506495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2017.05.16. 19:55:17

1. Hát 30-32 fokban tényleg kiválóan lehet dolgozni.
7. Kár, hogy ez mégis úgy néz ki, hogy a míg mi megdöglünk a hosszú cuccokban, addig a nők a strandruhájukban állandóan lekapcsolják a klímát.

Gour 2017.05.16. 23:04:54

Az irodák 2/3 -ában rettenetesen elhanyagoltak és belül vastagon penészesek a klímák, mivel nem szakszerűen vagy leginkább sehogyan sem történik a karbantartásuk. A dolgozók pedig dörzsölik a vörös szemeiket, köhögnek, mert ugye "klíma allergia", a legionella betegség veszélyéről nem is beszélve. Pár hete egy konditeremben merő kíváncsiságból felnyitottam a klíma elejét, fekete penész volt az egész hőcserélő, még soha nem tisztítatta ki a tulajdonos.

2017.05.17. 23:52:10

A mai irodák többségében központi irányítású légkondi van, a kapcsoló csak dísz. Volt olyan munkahelyem, ahol a meleg víz a poharamban szinte jéghideg lett, pedig nem a hűtőbe tettem, hanem az asztalomra. Nyáron. Ezek a rendszerek általában teljesen eszetlenül működnek, amikor 15 fok van kinn akkor is fújják a hideget. Gondolom erre semmilyen központi (pl ÁNTSZ) szabályozás nincs, vagy csak nem tartatják be. Mert nem csak a rossz szűrőkkel van baj, hanem azzal is hogy a berendezés a dolgozókra nyomja a jéghideg levegőt. És nyilván munkaidőben, mert miért is lehetne éjszaka hűteni... Balkán.
süti beállítások módosítása