HRDoktor

Sikeres emberek titkos szokásai

2017. május 08. - hrdoktor

Sikeres emberek szokásait és viselkedését tanulmányozni mindannyiunk számára inspiráló lehet. Nincs két egyforma életút, a világ legmenőbb üzletembereinek életében mégis vannak bizonyos alaptörvények, szokások, amelyek nem véletlenül jellemzik őket. Ezek munkahelyi mindennapjainkba való beépítésével javulhat saját teljesítményünk, és nagyobb eséllyel érhetünk el üzleti sikereket.

hrdoktor-sikeres-emberek-szokasai-banner.jpg

 

Sokan azt gondolják, hogy a siker csak szerencse kérdése. A „jó helyen, jó időben” elve azonban kevés volna egy teljes élet sikeréhez. A sikeres embereket szerencse helyett sokkal inkább a kemény munka, a bátor döntések, a nyitott szemléletmód és a szenvedélyes munkatempó jellemzi. Azonban azt is tudnunk kell, hogy nincs recept a gyors siker elérésére. Az eredmény létrejöttéhez szükséges szokások és gondolkodásmód nem egy éjszaka alatt fejlődik ki, hanem rengeteg próbálkozás és tapasztalatgyűjtés során.

1. Merjünk kockázatot vállalni!

Légy elég bátor ahhoz, hogy kövesd a szíved és a megérzésedet. Ők valahogy már tudják, valójában mivé is válhatnál. Minden más csak másodlagos.” – mondta Steve Jobs. Amíg a legtöbb ember arra vár, hogy egy szép napon majd bekopogtat hozzá a siker, a legsikeresebb emberek a tettek mezejére lépnek. Eltökélten és módszeresen tesznek azért, hogy megteremtsék saját boldogságukat. Többségüket azonban nem a győzelem iránti vágy hajtja, hanem az, hogy kihozzák a bennük rejlő képességek maximumát.

 

2. Tegyünk fel pontos kérdéseket!

John Maxwell író és üzleti tanácsadó szerint ahhoz, hogy a siker ajtói kinyíljanak előttünk, jó kérdéseket kell feltennünk. Minél jobb kérdéseket teszünk fel, annál nagyobb lehetőségek nyílnak meg előttünk. A jó kérdés többet ér száz középszerű kérdésnél, ezért a sikeres ember megfontolt kérdező. Tudnunk kell tehát, hogy mit kérdezünk, de legalább olyan fontos, hogy kinek tesszük fel az adott kérdéseket. Nem szabad visszarettennünk attól, hogy akár nagy embereket, a téma szakértőit keressük meg. A jó kérdés a folytonos fejlődés és az életen át tartó tanulás feltétele.

 

3. Vállaljuk a felelősséget!

Az igazán sikeres emberek nem keserednek el a kudarc miatt. Semmi másból nem lehet ugyanis annyit tanulni, mint a bukásainkból. A továbblépéshez rugalmasnak és erősnek kell lennünk, mint a nád. Ugyanakkor tudnunk kell felelősséget vállalni döntéseinkért, többek között a múltban meghozott, sikertelen döntésekért is. Ez a gondolkodásmód inspiráló és vonzó lesz a partnerek, kollégák, üzlettársak előtt. „A kudarc csak egy lehetőség az újrakezdéshez, ezúttal sokkal intelligensebben.” – Henry Ford.

 

4. Cselekedjünk!

Nem álmodoznak, nem tervezgetnek, hanem cselekednek - ez a sikeres emberek jellemzője. Állandóan dolgoznak, és nem érik be kevesebbel, csak azzal, amit eltökéltek. Ismérvük, hogy roppant elfoglaltak, produktívak és proaktívak. Nem félnek a plusz munkától, nem riadnak vissza attól sem, hogy a munkájuk lesz az életük. Ha elbuknak, újrakezdik, de rendületlenül a céljuk felé törnek. A túlzásba vitt, monoton munka és stressz azonban akár migrénhez, kiégéshez is vezethet. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy ne csússzunk bele a munkamániába, és eredményesen szálljunk szembe a munkahelyi stresszel.

 

5. Építsünk kapcsolatokat!

Már Theodore Roosevelt is tudta: „A siker legfontosabb összetevője, hogy képesek legyünk jól kijönni az emberekkel.” A sikeres emberek pontosan tudják, hogy céljaik megvalósításához társakra van szükségük. Lehet szakmai vagy személyes kapcsolat, a munka sikere kapcsolatokon múlik. Ha nem találunk társakat, akkor hogyan is bízhatnának bennünk? A gyümölcsöző kapcsolatok titka, hogyha kell, akkor a személyes feszültségekről is megfeledkezünk, és a cél érdekében együttműködünk. Legyünk nyitottak a visszajelzésekre, és mi magunk is bátran fejezzük ki véleményünket a másik munkájáról. A lényeg az együttműködésen van! Arra is ügyeljünk, hogy lehetőleg minél több sikeres emberrel építsünk ki jó viszonyt. A sikeres emberek társasága az egyik leghatékonyabb inspirációs módszer.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5112483237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.05.08. 21:11:03

Érdemes elolvasni Steve Jobs utolsó jó tanácsait is..

Boka1 2017.05.08. 21:51:14

És ami mindig lemarad:

A sikernek nem receptje, hanem ára van.

Ettől fél az emberek 90 százaléka, nem a sikertől.
Az említett Steve Jobs is fizetett érte, meg a többi sok millió sikeres ember is.
Mondjuk a sikertelenségért is fizetni kell, de ott több fájdalom csillapító van, anit úgy hívnak, kifogás.

VonS 2017.05.09. 00:42:05

Ez mind igaz, de mi van, ha valakinek nem ez a siker? Ha valaki nem akar kőgazdag és befolyásos lenni, hanem inkább csak simán jól élni és élvezni az életet? Pl ha neki a kikapcsolódás, lazulás az élvezet, és nem a még több pénz?
Semmi kivetnivalót nem találok a posztban, nem is a posztnak szólnak a kérdéseim. A poszthoz csupán annyi kritikám szólna, hogy ez csak egy fajtája, értelmezése a sikernek. Ez nem a siker, hanem a siker egyik, valójában népszerű, de kevesek által elérhető fajtája. Az átlagembernek inkább azt javasolnám, hogy nézzen magába, mi az ami boldoggá teszi, és gyúrjon arra.
Mert ahogy egyik kolléga fentebb irta, a sikernek ára van. Én egyszer elindultam azon az úton, hogy szétdolgozom az agyam és időm és gazdag leszek. Aztán rájöttem, hogy - számomra (!) - ennek nincs értelme. Inkább stresszmentesen élek és kirándulok a világban, amihez nem kellenek milliárdok. Ezt sokkal jobban élem meg, mintha sikerült volna kurva nagy pénzeket keresnem az időm, koncentrációm és energiám 100%-ának rááldozásával.
De! Nem vetem meg azt, akinek ez a siker, a kommentemmel nem ezt akarom mondani. Hanem, hogy szerintem sokan elvárásokból, nem magukból definiálják a sikert, pedig csak egyféle siker van: ha úgy élsz, ahogy akarsz.

11110000 2017.05.09. 02:11:39

@Boka1:
Ott van pl. Bill Gatyesz.
Elég sikeres, nem?

Szóval nem mindenki hal bele, hogy sikeres lesz.

11110000 2017.05.09. 02:15:20

@VonS:
Kétlem, hogy Jobs az első dollármilliárdja után a még több pénzre hajtott volna. Pláne hogy egyáltalán nem élt fényűzően (oké, nem Trabanttal járt, és nem a parkban aludt, de azt ne nevezzük már fényűzésnek; nem adott luxuspartikat, ahol még a kutya seggéből is francia pezsgő folyt stb.), úgyhogy tudta, úgysem tudná elkölteni.
A hírnévre talán, de még akár azt is elhiszem, hogy simán csak jobbá akarta tenni a világot. Legalábbis annak a műszaki részét.

fátum 2017.05.09. 07:55:50

@a nemzet fogatlan provokátora: ami kamu. Semmi köze hozzá Steve Jobsnak.
@Boka1: Ezt az árat olyanok is megfizetik sokszor, akik végül nem lesznek sikeresek.
Másrészt pl. Pénztáros Lőrinc meg a többiek nem hinném, hogy megfizették az árat. :-)

Mrs.Columbo 2017.05.09. 08:06:36

@a nemzet fogatlan provokátora: az "Oh wow. Oh wow. Oh wow." -ra gondolsz, vagy a hoax-ra, amit mindenki beszop, aki nem képes kettőt kattintani a gugliban?

Amúgy ennyi kell a sikerhez: megtalálni azt, hogy miben vagy jó, szorgalmasan csinálni, egész életedben tanulni, fejleszteni magad benne, és megtalálni a hangot az emberekkel, hogy jó kapcsolati hálód legyen. Ennyi.
És ez teljesen független a pénztől, az csak a mellékterméke a dolognak.

R2D2 & C3PO 2017.05.09. 08:40:29

@VonS: Wow! Egyetértek. Évek óta nem olvastam ennyire jó megjegyzést. :)

Szalay Miklós 2017.05.09. 11:17:39

Az alábbi linken találtok egy elemző írást a sikerről, a sikervágyról, illetve az önértékelésről. Nem a siker receptje van benne, hanem arról szól, hogy hogyan működnek az előbbiek az emberben, a társadalomban.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid046

(A legfelső sor a kép tetején, "A siker motívuma". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

s 2017.05.09. 15:59:28

@VonS: "Én egyszer elindultam azon az úton, hogy szétdolgozom az agyam és időm és gazdag leszek."
A gazdagság a siker mellékterméke. Nem azt mondom, hogy gyártási hulladék, de majdnem.

"kurva nagy pénzeket keresnem az időm, koncentrációm és energiám 100%-ának rááldozásával"
Ezeket a dolgokat nem azért áldozza fel a sikeres ember, mert gazdag akar lenni. Hanem azért, mert szeret azzal foglalkozni, amit csinál. Voltaképpen nem is tekinti áldozatnak. Az elfoglaltsága a hobbija. Minden pillanatot élvez, amit ezzel tölt. Ezért lesz a legjobb benne, aztán ennek a kereskedelmi értéke miatt gazdag is. De ez szinte mellékes. A lényeg a kedvenc elfoglaltsággal töltött idő.

s 2017.05.09. 16:01:55

@11110000: Szeretett technikai kütyükkel szarakodni. Ezt máshogy nem lehetett összehozni.

s 2017.05.09. 16:05:50

@Mrs.Columbo: Szeretni kell, amit csinálsz. Nem gondolnám, hogy Leonardo például ne szeretett volna festeni.
süti beállítások módosítása