HRDoktor

Szokott betegen dolgozni? Ne tegye!

2017. április 06. - hrdoktor

„Csak egy kis nátha, nem vész.” „Majd beveszek egy fájdalomcsillapítót, és tudom a munkát folytatni.” Ismerős mondatok, ugye? Sokszor akkor is úgy érezzük, hogy be kell mennünk a munkahelyünkre, amikor az állapotunkkal kollégáink egészségét is veszélybe sodorjuk. Eláruljuk, melyek azok a betegségek, amelyekkel mindenképp otthon kell maradni!

hrdoktor-blog-ne-dolgozzon-betegen.jpg

 

Sokszor nehezen tudjuk eldönteni, hogy melyek azok a betegségek vagy baleseti sérülések, amelyekkel érdemes inkább otthon maradni, és melyek azok, amelyekkel még nem veszélyeztetjük kollégáink és saját magunk egészségét. Ebben segítünk eligazodni.

Ne fertőzzük meg a kollégáinkat!

Gyakori jelenség, hogy a kollégák egymástól kapnak el betegségeket, ahogy az is, hogy a gyerekeik által "rájuk ragasztott" betegségeket terjesztik el a munkahelyükön. Ez a jelenség leginkább a nagyon gyorsan terjedő fertőzéses betegségek - például a vírusos náthák, influenzaszerű megbetegedések, hányással-hasmenéssel járó betegségek, kiütéses gyermekbetegségek (pl. bárányhimlő) - kapcsán jellemző. Ilyen esetekben legfontosabb az otthoni gyógyulás, valamint a fokozott munkahelyi higiénia a közösen használt helyiségek (pl. tárgyalók, étkező, mosdó) és tárgyak (pl. kapcsolók, kilincsek, klaviatúrák, egerek) esetén.

hrdoktorblog-bacilusok-munkahely-banner.jpg

Ezekkel a betegségekkel mindenképp maradjunk otthon!

Fertőző betegségek, például a cseppfertőzéssel terjedő nátha, lázas betegség vagy gyomor-, bélrendszeri vírusos betegség esetén mindenképpen maradjunk otthon, hiszen ezeket egyrészt nagyon gyorsan terjedő vírusok, baktériumok okozzák, másrészt a gyógyulásukhoz tényleg szükséges a pihenés és az ágynyugalom. Természetesen egyéb betegségek akut szakaszában is szükséges az otthoni pihenés. Ilyenek például egyes mozgásszervi betegségek, gerincbetegségek vagy műtét utáni állapotok. Baleset után csak az előírt kezelés, pihenés után, fokozatos terhelés mellett lehet visszatérni a munkába. Erről mindig az adott szakorvos, illetve ezt figyelembe véve a háziorvos dönt. Egyes esetekben – például munkabaleset, vagy 30 napot meghaladó táppénz esetén – a munkába való visszatérés előtt soron kívüli alkalmassági vizsgálat is kötelező, ez a munkáltató felelőssége.

hrdoktorblog-home-office-betegen.jpg

Dolgozzunk-e otthonról betegen, balesetesen?

Sokszor bizonytalanodunk el azzal kapcsolatban, hogy dolgozzunk-e otthonról betegen vagy inkább fókuszáljunk a pihenésre, gyógyulásra, hogy minél hamarabb mehessünk vissza a munkahelyünkre? Rövid, akut betegségek, sérülések után, gyorsan lezajló betegségeknél egyértelműen a pihenés és a munka mellőzése javasolt. A hosszabb gyógyulási idejű betegségek, balesetek esetén viszont kifejezetten fontos lehet a távmunka, hiszen így a dolgozó hasznosnak érezheti magát, ápolhatja a munkahelyi kapcsolatokat, kommunikálhat a kollégákkal, benne maradhat a körforgásban. Fontos, hogy ehhez – a lehetőségekhez képest – megfelelő munkakörnyezetet alakítsanak ki otthon is.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr7512406181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clamesa 2017.04.09. 08:43:21

Nekem sosem volt egy merő stressz a munkám, így otthonról is végezhető volt. Ha meg voltam fázva, bementem dolgozni (nyilván inkább nyaralásra kellett a szabadnap, táppénzt meg ki engedhet meg magának?) vagy otthoni munkavégzést kértem. Ha utóbbira nem volt lehetőség, maradt az előbbi. Hozzáteszem, náthánál nagyobb betegségem nem volt, de pl. terhességem utolsó két hónapjában már otthonról dolgoztam, mert a melóhelyem egy hegyen volt, nem tudtam felmászni rá.:) Barátnőmnek rendszeresen fogproblémái vannak, otthonról dolgozik egy-egy fogműtét után.

masada 2017.04.09. 11:12:15

Ilyen táppénzzel? Ja majd ha olyan munkakultúra lesz mint Svájcban, ahol pár nap otthon lehet maradni ha jön az influenza, akkor lehet ilyet irogatni

2017.04.09. 15:53:33

Ezt meseld el legy szi a vezetoknek is, akik elvarjak, hogy az ember mindig es minden korulmenyek kozott dolgozzon, lehetoleg az irodabol es nem otthonrol. A franc sem akar betegen dolgozni, mindenki tudja, hogy gyorsabb a gyogyulas blabla, a valosagban megsem lehet megcsinalni. Ennyi.
süti beállítások módosítása