HRDoktor

Beteggé tehet az irodai levegő?

2016. október 13. - hrdoktor

Tudta, hogy az egészségtelen irodai levegő olyan egészségügyi tünetekhez vezethet, mint a torok kiszáradása, a köhögés, a fejfájás vagy épp a kötőhártya-gyulladás? És azt, hogy komolyabb esetben akár allergiához, asztmához vagy más légúti betegségek kialakulásához is vezethet? Eláruljuk, miért veszélyes a kültéri és beltéri légszennyezettség, valamint tanácsokat adunk arra, mit tehetünk az irodai levegő egészségesebbé tétele érdekében!

hrdoktor-belteri-legszennyezes.jpg

A külső légszennyezés komoly egészségügyi probléma

Sok elrettentő adatot lehet olvasni a külső légszennyezésről. A WHO szerint ez a 13. leggyakoribb halálok, ami körülbelül 5,5-7 millió ember haláláért tehető felelőssé a világon. Mindezért elsősorban a levegőben található apró, szálló porok és vegyi anyagok a felelősek, amelyek átmérője kisebb, mint 2,5 mikron, így belélegezve képesek lejutni a tüdőbe és a mélyebb légutakba. Számos tanulmány hozta összefüggésbe a szálló port különböző betegségek kialakulásával, úgymint a krónikus tüdőbetegség, az asztma, az allergia, a szívinfarktus, a szívritmuszavarok vagy éppen a stroke.  

Mi a helyzet az irodai levegővel?

Mindennapjaink jelentős részét épületek belsejében töltjük. Nem is gondolunk rá, de a belső terekben, a munkahelyünkön is lehet magas a szálló por koncentrációja.

Ez függ

  • az iroda földrajzi elhelyezkedésétől
  • a szellőztetési lehetőségektől és szokásoktól
  • az iroda berendezésétől (nyitott, nagy terű irodák, sok nyitott polc, szálló por megtelepedésére alkalmas padozat, pl. padlószőnyeg)
  • az iroda elrendezésétől (nyomtatók, fénymásolók elhelyezése)
  • a légcserélő rendszerek tisztításától, karbantartásától
  • a páratartalomtól
  • az esetleges huzathatástól
  • a dohányzásra kijelölt hely elhelyezkedésétől is.

hrdoktor-irodai-levego-karos-egeszsegugyi-hatasa.jpg

Milyen egészségügyi hatásai vannak a szennyezett beltéri levegőnek?


Az egészségtelen irodai levegő több negatív élettani hatást és tünetegyüttest eredményezhet, mint például a torok kiszáradása, a köhögés, a fejfájás, a szemszárazság, a kötőhártya-gyulladás, a fáradékonyság, továbbá az allergia, az asztma vagy egyéb légúti betegségek. A klíma nem megfelelő karbantartása, tisztítása vagy a klímaberendezés kondenzvizének pangása következtében a penészgombák, baktériumok jól szaporodhatnak. Gyakran még a jól ismert Legionella baktérium száma is eléri a kóros értéket, ami komoly fertőzések forrása lehet.

Mi áll az irodai légszennyeződés hátterében?

Szakszerű karbantartás és tisztítás nélkül a légtechnikai rendszerek elszennyeződnek, a penész- és élesztőgombák, valamint az atkák telepeket képeznek a berendezések belsejében. Ezek anyagcsere termékei, valamint a lerakódott por, építési- és/vagy szigetelő anyagok maradványai a levegő áramlása révén a munkahelyi terekbe kerülnek, ahol betegségeket okozhatnak.

A különböző légtechnikai eszközök gyakran nem juttatnak megfelelő mennyiségű friss levegőt a helyiségekbe, hanem csak forgatják azt (az energiamegtakarítás egyik formájaként). Az irodai levegőben így például akár a fénymásolók, nyomtatók működése során keletkező ózon, vagy a kilélegzett szén-dioxid is felszaporodhat, és bár az egészségre káros határértéket természetesen nem éri el, csökkentheti koncentráló képességet, vagy irritálhatja a légutakat.

Hallott már a beteg épület szindrómáról?

Az egészségtelen beltéri levegő okozta kockázat megelőzésére a munkáltatónak és a dolgozónak is gondolnia kell, mert hosszú távon komoly betegségekhez, hiányzásokhoz, munkáltatói szempontból plusz kiadásokhoz vezethetnek. A probléma jelentőségét az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, szakértők szerint a gyár és irodaépületek mintegy felében lép fel az ún. „beteg épület szindróma”, Nyugat-Európában ennek a jelenségnek tudható be a munkakiesés mintegy harmada, amelynek komoly egészség-gazdaságtani hatása is van a cégekre nézve.

hrdoktor-irodai-levego-tisztantartasa.jpg

Mit tehetünk, hogy az irodai levegő egészségesebb legyen?

  • Lehetőleg olyan helyen béreljünk irodát, ahol a közelben nincs forgalmas út vagy ipartelep, hiszen a légtisztító berendezések a kinti levegőt fogják visszaforgatni az irodánkba kisebb-nagyobb szűrési hatékonysággal. Amennyiben szennyezettebb környéken van az iroda, nagyon fontos a megfelelő szűrővel ellátott klímaberendezések biztosítása és ezek rendszeres tisztítása, karbantartása.
  • Biztosítsuk az iroda rendszeres takarítását, portalanítását, és ez lehetőleg ne munkaidőben történjen!
  • Amennyiben az irodában padlószőnyeg van, annak rendszeres porszívózására és tisztítására fordítsunk kellő figyelmet!
  • Figyeljünk a levegő megfelelő páratartalmára!
  • Ellenőriztessük szakemberrel a levegő minőségét, és rendszeresen tisztíttassuk ki a légkondicionáló berendezéseket!
  • Legyen minél több növény az irodánkban! Azon túl, hogy a növények növelik a mentális komfortérzetünket és csökkentik a stresszt, javítják a beltéri levegő minőségét is. Minden egyes szobanövény miniatűr ökoszisztémaként működik, mivel a levelek, a gyökerek, sőt még a talajbaktériumok is részt vesznek a levegő tisztításában. Saját életfolyamataikhoz (fotoszintézis) felhasználják az általunk „elhasznált” levegőt, így csökkentik a szén-dioxid koncentrációját. Képesek a páratartalmat optimális szinten tartani.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr9511799321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.13. 21:18:13

A javaslatok teljesen alapvetőek, az iroda mellett többnyire lakásra is alkalmazhatóak, mégis sok irodában nem tartják be a felét se...

Gour 2016.10.13. 23:10:20

Klimatizálással foglalkozom, az irodák jelentős részében elhanyagolják a szellőztetés karbantartását, sokszor találunk elképesztő állapotú rendszereket. Az igazán durva helyzet a kórházak, közintézmények klímaberendezéseiben látható mivel a "házi karbantartás" tökéletesen szakszerűtlen és komplett penészkolóniák alakulnak ki a klímákban, állandó allergiát, tüsszögést, szembántalmakat okozva az ott dolgozóknál. A gépészetek jelentős része tizen-huszonéves, cserére és felujításra szorulnak.
süti beállítások módosítása