HRDoktor

6 tipp dolgozó szülőknek

2016. szeptember 01. - hrdoktor

Nyakunkon az iskolakezdés. Szeptembertől nem csak a gyerekek napirendje változik meg, hanem a családos kollégáké is. Megfelelő kommunikációval és önérvényesítéssel – és persze megértő munkahelyi csapattal – könnyebben teremthető meg az egyensúly munka és iskola között.

hrdoktor-dolgozo-szulo-iskolakezdes.jpg

A munkajog nem tesz különbséget az ötéves óvodás és a hat- vagy hétéves kisiskolás gyermek között, ám ha valakinek iskolás lesz a gyermeke, azonnal feltűnik neki, hogy bizony az óvodánál keményebb időszak következik. A húsznapos alapszabadságon túl már kész csoda egy több mint kéthónapos nyári szünet megszervezése is úgy, hogy a gyereket ne csak egyik táborból a másikba küldözgessük. Az iskola azonban újabb kihívásokat tartogat, különösen akkor, ha nem gondolkodunk előre, és nem próbáljuk meg tisztázni igényeinket mind az iskolával, mind a munkahelyünkkel, mind a gyermekünkkel.

  1. Tájékozódjunk időben a tanévben szervezett rendezvények időpontjáról, és írjuk be mindet a naptárunkba. A munkahelyünkön ennek alapján igyekezzünk szabadságot, csúsztatást és műszakáthelyezést kérni.

  2. Beszéljünk a főnökünkkel, ha most kezdi gyermekünk az iskolát. Mondjuk el, hogy ez milyen fontos változás mindkettőnk életében, szeretnénk gyermekünket támogatni ebben az új helyzetben, emiatt néha-néha esetleg kicsit több rugalmasságot szeretnénk kérni majd, de természetesen a feladatainkat ugyanúgy el fogjuk végezni. A jó főnök és HR-es tudja, hogy az a dolgozó, akit a munkáltatója támogat ebben az élethelyzetben, lojálisabb munkaerővé válik.

  3. Próbáljuk meg bevonni a nagyszülőket, rokonokat, esetleg az iskolatársak szüleit is a logisztikai feladatokba. Kérjük el már az első szülői értekezletkor néhány szimpatikus szülő telefonszámát, hívjuk majd meg őket esetleg a szülinapi zsúrra, hogy erősítsük a kapcsolatainkat. Idővel pedig ki lehet próbálni azt is, hogy egyik héten az egyik szülő, másik héten a másik szállítja a gyereket az iskolába.

  4. Érdeklődjünk, hogy van-e munkáltatónknál iskolakezdési támogatás. Ez akár 30-40.000 Ft-ot is jelenthet.

  5. Végső esetben azt is jó tudni, hogy évente két hét szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni a munkáltató, így igenis van néhány nap szabadság, melyekről a munkavállalók döntenek, igaz, 15 nappal korábban már igényelni kell.

  6. Fontos, hogy gyermekünkkel is tisztázzuk az iskolakezdés körüli nehézségeket. Minden szülőnek beszélnie kell gyermekével arról, hogy milyen feladatokkal, kötelességekkel jár az iskola. Jó, ha párhuzamot vonunk a mi munkahelyünk, és az iskola között. „Anya, Apa a munkahelyén dolgozik, te pedig az iskolában, az a te munkahelyed. A tanulás a te munkád.” Természetesen biztosítanunk kell arról gyermekünket, hogy ha elakad a tanulásban, vagy bizonytalan valamiben, mindig számíthat a segítségünkre. A teendők és a felelősség közös átbeszélésével az is elérhető, hogy a házi feladat napközben készüljön el, és ne az esti órákra maradjon. Így remélhetőleg jut idő az esti közös kikapcsolódásra, játékra, beszélgetésekre.

 A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hrdoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr5511666048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása